Je moet ze in de meeste gevallen helemaal zelf uitzoeken en invullen, maar dat is het vaak absoluut waard. Slimme aftrekposten bij belastingaangifte kunnen je veel geld schelen, en soms zelfs geld opleveren. Het is elk jaar weer even puzzelen, dus helpen we je graag met het uitzoeken van slimme aftrekposten voor belastingaangifte. We beginnen bij vijf van de meestvoorkomende aftrekposten.
Zorgkosten als slimme aftrekposten
Wie zorgkosten als slimme aftrekposten in wil vullen bij de belastingaangifte moet simpelweg flinke ziektekosten gemaakt hebben. Een gezond persoon maakt erg weinig kans op aftrekposten uit zorgkosten. Wie zijn ziektekosten bewezen niet zelf kan dragen, kan op hulp rekenen. Verder zijn alleen kosten die niet vergoed worden aftrekbaar. Medicijnkosten zijn alleen aftrekbaar als ze door een arts zijn voorgeschreven, en niet (deels) vergoed worden door je zorgverzekering. Veel soorten ziektekosten die volledig buiten je zorgverzekering vallen, zoals bijvoorbeeld kosten bij een door de dokter voorgeschreven dieet, of specifieke (dure) behandelingen bij de tandarts.
Studiekosten als slimme aftrekposten
Waar je allereerst op moet letten is dat niet alle studiekosten aftrekbaar zijn. Het is dus niet zo dat elke student in principe recht heeft op aftrekbare studiekosten. Aan deze voorwaarden moet je voldoen om studiekosten als slimme aftrekposten bij belastingaangifte in te kunnen vullen:
– De gemaakte studiekosten mogen niet al vergoed worden door werkgever of ouders.
– Er bestaat een niet-aftrekbare drempel van 250 euro.
– Je krijgt geen studiefinanciering of andere financiële ondersteuning voor deze studiekosten
– De kennis die je verwerft met de opleiding moet toonbaar ingezet kunnen worden om jezelf een beter (financieel) perspectief te geven.
Giften
Geef je regelmatig geld aan goede doelen of andere instanties zoals bijvoorbeeld de kerk, dan kan je bepaalde kosten aftrekken bij je belastingaangifte. Je goede doel moet dan wel een Sociaal Belang Behartigende Instelling (SSBI) of Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) zijn. Je moet je donatie bovendien altijd kunnen bewijzen met een kwitantie of ander betaalbewijs. 1% van je drempelinkomen is de niet-aftrekbare drempel bij giften. Uiteindelijk is maximaal 10% van je drempelinkomen aftrekbaar.
Alimentatie
Wie partneralimentatie betaalt kan deze kosten aftrekken. Wie partneralimentatie ontvangt kan slechts de kosten die men nodig heeft om deze alimentatie te kunnen ontvangen (bijvoorbeeld de kosten van een advocaat) aftrekken.
Reiskosten
Gebruik je regelmatig het openbaar vervoer om van en naar je werk te komen? En draai je (grotendeels) zelf op voor deze kosten? Dan is het mogelijk om reiskosten als slimme aftrekposten bij je belastingaangifte in te vullen. Je moet dan tijdens je reis wel minimaal 10 kilometer overbruggen. Je hebt in elk geval bewijs nodig dat je met het openbaar vervoer gereisd hebt. Denk hierbij aan afschriften of bonnetjes. Voldoe je aan deze voorwaarden, dan kan je de reiskosten als aftrekpost invullen invullen in je online aangifte.