Belastingaangifte Nederland
Een belastingaangifte is in Nederland een verklaring van de belastingplichtige aan de hand waarvan de belastingheffende instantie de verschuldigde belasting kan vaststellen die de belastingplichtige moet voldoen. Er zijn diverse soorten belastingen waar je als belastingplichtige aangifte voor kan doen. Wanneer u wel wat hulp kunt gebruiken bij uw belastingaangifte over 2019 is het mogelijk om contact op te nemen met de BelastingTelefoon. Dit kunt u zien als de klantenservice van de Nederlandse Belastingdienst waar u terecht kunt voor al uw vragen over belastingen. Voor het wijzigen van gegevens kunt u echter niet bij de BelastingTelefoon terecht.
Belastingaangifte doen
Aangifte wordt veelal gedaan door middel van een aangiftebiljet of een aangifteprogramma. Het is dus zowel mogelijk om een aangifte op papier als digitaal in te leveren. Het voordeel van digitaal aangifte doen, is dat u gebruik kunt maken van de vooraf ingevulde aangifte. De Belastingdienst vult alvast een aantal gegevens van u in, zoals uw loon en de WOZ-waarde van uw huis.
De rechtsplicht voor het indienen van een belastingaangifte vloeit rechtstreeks voort uit de wet. De belastingplichtige die aangifte doet, is gevraagd dat duidelijk, stellig en zonder voorbehoud te doen. De eerste keer dat een belastingplichtige aangifte moet doen, dient hij dit in veel gevallen zelf te melden. De daaropvolgende jaren zendt de belastingdienst automatisch een aangiftebrief of -formulier toe.
Uitkering belastingaangifte
De belastingaangifte dient ieder jaar vóór 1 mei ingediend te zijn met uitzondering van mensen die wegens omstandigheden uitstel aanvragen. Ook dit jaar geldt dat u uw aangifte van 2019 voor 1 mei opgestuurd moet hebben naar de Belastingdienst.