Successierechten

Successierechten belasting

In Nederland dient in principe iedereen die een erfenis ontvangt belasting te betalen. De successierechten worden jaarlijks bekeken en aangepast. Zo is in 2010 de hoogte van het successierecht omlaag gegaan. De belasting over erfenissen die betaald moet worden wordt ook wel successierecht of erfbelasting genoemd.

Successierecht berekenen

In Nederland hoeft u niet over de volledige belasting erfenis te betalen, enkel over een deel hiervan. Dit deel kunt u bepalen door van de erfenis de lasten en de vrijstellingen af te trekken. Over het deel dat u belasting betaalt bestaan verschillende tarieven die uiteen lopen van 10% tot 40%. Welk successierecht op u van toepassing is kunt u zien in de tabel tarieven van dit jaar van de Belastingdienst of u kunt belastingadvies vragen bij een belastingadviseur. De Belastingdienst beschikt bovendien over een rekenhulp die u kan helpen bij het uitrekenen van uw successierecht.Vrijstelling successierecht

In principe moet iedereen in Nederland die een erfenis ontvangt hier belasting over betalen. Toch zijn er enkele uitzonderingen voor het betalen van successierechten. U hoeft bijvoorbeeld geen belasting over een erfenis te betalen wanneer de overledene langer dan tien jaar in het buitenland woonde, de eigenaar van de erfenis zelf is overleden binnen 30 dagen of wanneer u bijvoorbeeld een eenmalige uitkering krijgt van de werkgever van de overledene. Daarnaast geldt er een algemene vrijstelling gebaseerd op uw relatie tot de overledene.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.