Overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting Nederland

In Nederland dient u overdrachtsbelasting te betalen wanneer u eigenaar wordt van onroerende zaken zoals bijvoorbeeld een huis. Wanneer een onroerende zaak wordt overgedragen aan iemand anders betaald de nieuwe eigenaar hier overdrachtsbelasting over. Wanneer u een huis koopt bent u de eigenaar van onroerend goed en dient u hier overdrachtsbelasting over te betalen. Naast het aanschaffen van een huis zijn andere voorbeelden het erven van een stuk land of het mede-eigenaar worden van een huis, doordat u bijvoorbeeld trouwt.

Vrijstelling overdrachtsbelasting

Er worden uitzonderingen gemaakt op het gebied van overdrachtsbelasting. Zo kunnen sommige bedrijven en ook een enkele ondernemer belasting vrijstelling krijgen op het gebied van overdrachtsbelasting. U kunt in aanmerking komen voor vrijstelling van overdrachtsbelasting wanneer u bijvoorbeeld fuseert of reorganiseert. Daarnaast kunt u een vrijstelling krijgen wanneer u landerijen wilt herinrichten of stedelijk wil herstructureren.

Juridisch of economisch eigenaar

Er zijn verschillende mogelijkheden om eigenaar van onroerend goed te worden, namelijk juridisch en economisch. Als economisch eigenaar dient u overdrachtsbelasting te betalen over uw onroerend goed. Wanneer er in een akte wordt vastgelegd dat u de eigenaar bent en deze akte laat ondertekenen door het Kadaster wordt u gezien als de juridische eigenaar van onroerend goed. Gebeurd dit niet en legt de notaris geen akte vast, dan wordt u gezien als de economische eigenaar.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.