Belastingschijven

Belasting inkomen

In Nederland betaalt u als burger belasting over uw inkomen. De belasting die u betaalt is onder te verdelen in de inkomstenbelasting, de premie volksverzekeringen en de bijdrage Zorgverzekeringswet dat afhankelijk is van uw inkomen. Bent u benieuwd naar de meest actuele belastingschijven en dus naar wat u gaat betalen? De belastingschijven van 2012 zijn eenvoudig op de website van de Belastingdienst te vinden.

Belasting box

In Nederland wordt uw inkomen verdeeld in drie boxen. In box 1 valt het belastbaar inkomen uit werk en woning. Het tarief hiervoor is oplopend met vier schijven. Uw belastbaar inkomen wordt berekend aan de hand van de volgende factoren: loon, eventueel inkomen van een eigen bedrijf, eventueel uw pensioen en het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait betaalt u wanneer u in het bezit bent van een eigen huis. In box 1 kunt u ook verschillende aftrekposten hebben, zoals reisaftrek openbaar vervoer en persoonsgebonden aftrek.Belastbaar inkomen

In Nederland wordt het belastbaar inkomen onderverdeeld in groepen waarna over elk percentage een ander belastingtarief wordt geheven. Het tarief belastbaar inkomen is gebaseerd op vier verschillende schijven, waarbij de 1e schijf betrekking heeft op laagste bedrag aan belastbaar inkomen. Van de 1e schijf tot aan de 4e schijf wordt het belastbare inkomen steeds hoger. In Nederland is het zo dat wie meer verdient, procentueel meer belasting betaalt.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.