Wil je weten of je recht hebt op huurtoeslag? Hoe hoog is je huurtoeslag? Lees snel verder!
De huurtoeslag is een bijdrage van de Nederlandse Belastingdienst voor huurders die in verhouding tot hun inkomen veel huur betalen. U heeft recht op huurtoeslag als de woning als passend wordt beschouwd en de kale huur niet te hoog of te laag is. De huurtoeslag is op 1 januari 2006 tegelijkertijd met de zorgtoeslag ingevoerd en vervangt daarmee de vroegere huursubsidie.
Voor wie is de huurtoeslag?
U kunt huurtoeslag aanvragen wanneer u 18 jaar of ouder bent en een zelfstandige woning huurt waarin u het grootste deel van het jaar woont. Een zelfstandige woning houdt in dat u een eigen voordeur hebt met een slot erop. Daarnaast is er in de woning een woonkamer en slaapkamer of woonslaapkamer, een aanrecht met aangesloten water aan –en afvoer en kooktoestel en een eigen toilet. U deelt deze voorzieningen niet met andere huurders. Ook dienen u en uw medebewoners legaal in Nederland te wonen en ingeschreven te staan bij de gemeente.
Waar wordt naar gekeken?
Als u voldoet aan de voorwaarden voor huurtoeslag wordt er verder gekeken of u daadwerkelijk recht hebt op huurtoeslag. Dit hangt af van uw leeftijd, het huurbedrag, uw inkomen en uw vermogen. U kunt bij de Belastingdienst een proefberekening maken of meer informatie inwinnen over de specifieke voorwaarden om huurtoeslag te ontvangen.
Uitzonderingen
Wanneer u geen recht hebt op huurtoeslag omdat uw inkomen bijvoorbeeld te hoog is, maar u woont onder bijzondere omstandigheden, dan is het misschien mogelijk om toch huurtoeslag te krijgen. Hiervoor kunt u beroep doen op de ‘regeling voor bijzondere gevallen’. Ook als u jonger bent dan 18 jaar en uw beide ouders zijn overleden, of u hebt een kind, of u bent getrouwd / geregistreerd partner (geweest), dan heeft u recht op huurtoeslag. Daarnaast dient u de Nederlandse nationaliteit te hebben of een verblijfsvergunning waarmee u recht heeft op belasting toeslagen.