Subsidie

Subsidies

In Nederland worden verschillende subsidies uitgekeerd aan zowel burgers, ondernemers als bedrijven. Over deze subsidies dient echter vaak belasting te worden betaald. Zo kan er bijvoorbeeld voor het organiseren van een sportevenement een subsidie gegeven worden. Zo’n subsidie heeft echter wel consequenties voor de BTW van de organisatie. De Belastingdienst bepaalt niet of een evenement of een bedrijf in aanmerking komt voor een subsidie. Zij bepalen wel de belasting die eventueel betaald dient te worden door een organisatie. Wanneer u als organisatie of bedrijf een subsidie ontvangt krijgt u te maken met andere regels op het gebied van BTW.

BTW over subsidie

Wanneer u als bedrijf of organisatie subsidie ontvangt dient u hierover belasting te betalen. Er zijn echter uitzonderingen. Zo is er sprake van een heffing van BTW wanneer het verstrekken van een subsidie direct voordelen oplevert voor het evenement. Wanneer een gemeente subsidies ontvangt van het Rijk of de provincie hoeft hier geen BTW over betaald te worden. Ook wanneer iets wordt gesubsidieerd door bijvoorbeeld de afdeling Cultuur en Sport van een gemeente hoeft hier vaak geen belasting over betaald te worden.Belastingdienst huursubsidie

In Nederland is het mogelijk om huursubsidie te krijgen. Dit wordt alleen niet meer gedaan onder de naam huursubsidie, maar onder de naam huurtoeslag. Sinds 2006 heeft de huursubsidie plaatsgemaakt voor de huurtoeslag. Men heeft recht op huurtoeslag wanneer zijn salaris relatief laag is vergeleken met de huur van een woning. Hiervoor moet u ouder dan 18 zijn en in het bezit zijn van een eigen voordeur. Het huren van een kamer valt hier dus niet onder. Voor mensen met een beperking of bijvoorbeeld alleenstaande ouders worden uitzonderingen gemaakt.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.