Motorrijtuigenbelasting

Motorrijtuigenbelasting Nederland

In Nederland dient de eigenaar van een motorvoertuig een houderschapsbelasting te betalen. Motorrijtuigenbelasting wordt ook wel wegenbelasting of auto belasting genoemd. In Nederland betaalt u in principe belasting voor het bezitten van een auto en niet voor het gebruik hiervan, hoeveel u in uw auto rijdt heeft dus niet een direct verband met hoeveel u betaalt.

Motorrijtuigenbelasting berekenen

De hoogte van uw motorrijtuigenbelasting hangt af van een aantal factoren: het gewicht van het voertuig, het type voertuig, het gebruik van het voertuig (privé of zakelijk), het soort brandstof van het voertuig en de provincie waarin de houder van het voertuig woont. U betaalt motorrijtuigenbelasting vanaf het moment dat het kentekenbewijs op u naam staat geschreven. De Nederlandse Belastingdienst heeft een rekenprogramma beschikbaar gesteld voor het berekenen van de motorrijtuigenbelasting van uw auto of motor.Motorrijtuigenbelasting vrijstelling

Wilt u aan de motorrijtuigenbelasting ontkomen? Er gelden in Nederland voor de motorrijtuigenbelasting enige vrijstellingen. Auto’s die ouder zijn dan 25 jaar hoeven geen motorrijtuigenbelasting te betalen; wanneer een auto ouder is dan 25 jaar wordt deze automatisch vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Naast gebruikers van oude auto’s zijn er sinds 1 april 2010 ook milieuvriendelijke auto’s aangewezen waarvoor de gebruikers vrijstelling krijgen van motorrijtuigenbelasting.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.