Belasting bijtelling

Als een werknemer een leaseauto krijgt van zijn werkgever en hiermee ook privékilometers rijdt, dan wordt dit in Nederland door de Belastingdienst belast op het inkomen. Sinds 1 januari 2010 zijn er vier verschillende tarieven vastgesteld voor de bijtelling voor een auto van de zaak.

Verschillende tarieven voor bijtelling

Er wordt vanaf 1 januari 2010 gerekend met verschillende tarieven voor de bijtelling bij leaseauto’s. Uw werkgever berekent het voordeel dat u hebt van het privégebruik van een leaseauto. Dit voordeel wordt berekend over de catalogusprijs van de auto.

De prijs die u betaald is maximaal 25% van de catalogusprijs volgens de vier tarieven, maar wanneer u meer privékilometers rijdt dan zakelijke kilometers, dan moet de werkgever uitgaan van het werkelijke voordeel dat u hebt. Als u met uw werkgever afgesproken heeft om een (maandelijkse) bijdrage te betalen, wordt deze bijdrage in vermindering gebracht bij de bijtelling.


0% bijtelling

Voor auto’s zonder CO2-uitstoot geldt er sinds januari 2010 een tarief van nul procent bijtelling. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om elektrische auto’s.


14% bijtelling

Voor erg zuinige auto’s geldt een bijtelling tarief van 14%. Deze auto’s hebben een CO2-uitstoot van maximaal 95 gram per kilometer bij een dieselauto en maximaal 110 gram per kilometer bij een auto die niet op diesel rijdt.20% bijtelling

Voor zuinige auto’s geldt een tarief van 20% bij een CO2-uitstoot van 96 tot en met 116 gram per kilometer bij een dieselauto en bij een auto die niet op diesel rijdt is dit een CO2-uitstoot van 111 tot en met 140 gram per kilometer.


25% bijtelling

Voor alle andere auto’s tot 15 jaar geldt een bijtellingtarief van 25%.


Overig tarief

Voor auto’s die langer dan 15 jaar in gebruik zijn geldt een bijtelling van ten minste 35% van de waarde van de auto.


Hoe wordt de bijtelling precies berekend?

Hieronder wordt een voorbeeld weergegeven van een berekening van auto belasting bijtelling. Aan dit voorbeeld kunnen geen rechten worden ontleend.

Stel dat de nieuwwaarde van een normale auto € 21.500, – is.
Daarbij geldt er een standaard bijtelling van 25% per jaar.
25% van € 21.500, – = € 5.375, – per jaar.
Dit bedrag wordt bij je loon opgeteld, en hierover moet u belasting betalen.

Wanneer u een modaal inkomen hebt, en dus in schijf 2 of 3 zit met uw inkomen, kan er van uit worden gegaan dat u 42% belasting betaald.

42% van € 5.375, – = € 2.257,50

De leaseauto kost u dus € 2.257,50 per jaar.
Dit wordt per maand ingehouden op uw loon, dus kost de auto van de zaak u ± € 188, – netto per maand.

Geen bijtelling betalen

Wanneer u minder dan 500 kilometer per kalenderjaar voor privégebruik rijdt met uw leaseauto dan wordt de leaseauto niet als loon gerekend. Hiervoor dient u wel eerst een ‘Verklaring geen privégebruik auto’ aan te vragen bij de Belastingdienst.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.