Motorvoertuigenbelasting
Wanneer u in Nederland op de weg rijdt in een motorvoertuig dient u belasting te betalen; dit is de zo genaamde wegenbelasting. Deze wegenbelasting, ook wel motorvoertuigenbelasting genoemd, geldt zowel voor een personenauto als voor een vrachtwagen, bestelauto of motorrijtuig. De wegenbelasting kunt u dan ook zien als een heffing op het gebruik van het wegennet.
Voor de hoeveelheid auto belasting die u moet betalen wordt er gekeken naar het soort motorrijtuig, het gewicht van het motorvoertuig en de brandstof waarop deze rijdt. Daarnaast wordt er ook gekeken in welke provincie u woont.
Vrijstelling wegenbelasting
Sinds 1 januari 2010 geldt er geen wegenbelasting meer voor voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben. Voor dieselauto’s met een maximale uitstoot van 95 gram per kilometer geldt geen wegenbelasting. Dit geldt ook voor auto’s die niet op diesel rijden en maximaal 110 gram CO2-uitstoot hebben per kilometer. Bovendien zijn er ook auto’s in ontwikkeling die zo milieuvriendelijk zijn dat de overheid deze auto’s vrijstelt van wegenbelasting.
Kentekenbewijs
U dient wegenbelasting te betalen vanaf het moment dat u het kentekenbewijs van het voertuig op uw naam heeft gezet. Deze wegenbelasting betaalt u per tijdvak van drie maanden of u betaald voor 12 maanden, dus vier tijdvakken, in één keer.
Wanneer u een gebruikte auto aanschaft is de aankoopdatum meestal niet het begin van een tijdvak. U betaalt dan eerst een deel tot aan een volgend tijdvak en daarna betaald u per tijdvak.