Wat is zorgtoeslag? Hoeveel zorgtoeslag krijg je? Hoe kan je zorgtoeslag aanvragen? De zorgtoeslag is een persoonlijke bijdrage van de Nederlandse overheid om de premie voor de zorgverzekering voor iedereen betaalbaar te maken. De zorgtoeslag is ingevoerd in 2006, als onderdeel van het nieuwe zorgstelsel.
Voor wie is de zorgtoeslag?
U kunt zorgtoeslag aanvragen wanneer u 18 jaar of ouder bent en een basisverzekering hebt volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet. Daarnaast heeft u de Nederlandse nationaliteit of beschikt u over een verblijfsvergunning waarmee u recht heeft op belasting toeslagen. De zorgtoeslag is bedoeld voor aanvragers met een gering (gezamenlijk) verzamelinkomen.
Waar wordt naar gekeken?
Als u voldoet aan de voorwaarden voor zorgtoeslag wordt er verder gekeken of u daadwerkelijk recht hebt op zorgtoeslag.
Of u wel of niet recht heeft op zorgtoeslag hangt af van een aantal factoren:
- De huishoudsamenstelling (zoals alleenstaande, gezin, partner)
- De hoogte van het (gezamenlijk) inkomen.
U kunt bij de Belastingdienst een proefberekening maken of meer informatie inwinnen over de specifieke voorwaarden om zorgtoeslag te ontvangen. Wanneer u zorgtoeslag aanvraagt wordt er gevraagd naar uw toetsingsinkomen. Dit is de hoogte van het (gezamenlijk) inkomen. Dit toetsingsinkomen moet u zelf schatten. Meestal staat op de (voorlopige) aanslag inkomsten belasting of op de jaaropgaaf een verzamelinkomen vermeld, die u kunt gebruiken voor uw schatting.
Waar moet u op letten?
Is uw inkomen gewijzigd? Laat dit dan meteen weten aan de Belastingdienst. Zij kunnen dan de zorgtoeslag aanpassen. Aan het eind van het jaar ontvangt u een overzicht op basis van het daadwerkelijke inkomen. Hierover wordt een berekening gemaakt. Het kan dus zijn dat u geld terug moet betalen of meer geld krijgt. Houd dit in de gaten!
De Belastingdienst/Toeslagen zorgt voor de uitbetaling van de zorgtoeslag. U kunt bij de belastingdienst meer informatie inwinnen over de specifieke voorwaarden om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.