Waar rekening mee houden met schenken voor kerst?

geld-schenken-kerst

De feestdagen komen er alweer sneller aan dan je denkt. Veel ouders willen hun kinderen een mooi bedrag schenken voor kerst. Vooral door de huidige wooncrisis is het begrijpelijk dat ouders bereid zijn om hun kinderen een handje te helpen. Omdat het om een groot bedrag kan gaan is het belangrijk om hier vroeg van te voren over na te denken.

Schenken voor de feestdagen

Een schenking is natuurlijk een mooi kerstcadeau, vooral als er een goed bestedingsdoel voor vastgesteld is. Een goed doel voor een schenking zou een bijdrage aan een woning voor je kind zijn. De wooncrisis maakt het starters namelijk niet makkelijk; het heeft ervoor gezorgd dat starters amper een betaalbaar huis kunnen vinden. Bovendien draait kerst natuurlijk om het geven. Een schenking kan je zo duur maken als je wilt, maar over geschenken boven een bepaald moet belasting betaald worden. Als dat te duur wordt kun je ervoor kiezen om de schenking te verdelen over meerdere jaren. Dan kun je simpelweg nog een leuk kleinigheidje geven, bijvoorbeeld een bier adventskalender (natuurlijk wel alleen als je kind 18+ is). Zo kun je in december onder het genot van een biertje toewerken naar de schenking op kerst. Bovendien kan je op deze manier tóch iets (in)schenken waar je lekker geen belasting over hoeft te betalen!

Schenkbelasting

Ieder kalenderjaar mogen ouders een belastingvrije schenking doen aan hun kinderen. Bij schenkingen boven een bepaald bedrag moet wél belasting betaald worden. In 2020 is de hoogte van de vrijstelling voor schenkingen van ouders aan kinderen vastgesteld op €5.604. Vanwege de coronacrisis is het bedrag in 2021 verhoogd naar €6.604. Wanneer je meer wilt schenken, moet er over dat deel belasting betaald worden. Stel, je bent van plan om in 2021 €10.000 schenken aan een van je kinderen. Dan moet er over (€10.000-€6.604=) €3.396 schenkbelasting betaald worden. Over bedragen tot €126.722 moet 10% schenkbelasting betaald worden. Over grotere bedragen moet 20% belasting betaald worden. Houd er rekening mee dat waardevolle spullen zoals een auto of dure sieraden ook meetellen voor schenkbelasting.

Eenmalig verhoogde vrijstelling

Kinderen van 18 tot 40 jaar die een partner hebben van 18 jaar tot 40 jaar mogen eenmalig gebruik maken van een verhoogde vrijstelling. Ouders mogen dan dus nog één keer gebruik maken van de vrijstelling voor een schenking. Ouders mogen hun kinderen €26.881 schenken voor een vrij bestedingsdoel. Voor een dure studie mag €55.996 belastingvrij geschonken worden en voor het kopen van een eigen woning hebben ouders vrijstelling voor bedragen tot €105.302.

Aangifte doen

Het kind is verplicht om aangifte te doen van schenkingen boven de €6.604. Als beide ouders een bedrag onder de €6.604 schenken en het bedrag opgeteld is wel hoger dan €6.604, moet er wel aangifte gedaan worden. De aangifte van de schenking moet vóór 1 maart van het volgende jaar ingediend worden.