Tweede Kamer stemt in met Belastingplan 2012

belastingplan 2012

De Tweede Kamer heeft donderdag het Belastingplan van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) aangenomen. De belangrijkste peilers van het Belastingplan 2012 zijn vereenvoudiging, solidariteit en fraudebestrijding, gebaseerd op het regeerakkoord, de Fiscale agenda en de autobrief. Hoewel het plan is aangenomen, moeten er nog wel een paar wijzigingen komen in enkele amendementen en moties.

Peilers

Er verdwijnen zeven kleine belastingen die het belastingstelsel vereenvoudigen: verpakkingenbelasting, afvalstoffenheffing, grondwaterbelasting, verbruiksbelasting van pruim- en snuiftabak, verbruiksbelasting op frisdranken, belasting op leidingwater en het Eurovignet. Het stelsel moet meer solide worden doordat de doorwerkbonus en de renteregeling zijn aangepast. Fraude moet beter worden bestreden; hiervoor zijn enkele maatregelen in het Belastingplan opgenomen. Belastingaangevers kunnen nog maar één rekeningnummer opgeven, automatische nummerplaatherkenning wordt toegepast op alle belastingen en boetes voor frauderen met toeslagen worden verhoogd.

Amendementen

De amendementen waar wel mee is ingestemd houden ondermeer in dat in 2012 en 2013 de bijtelling 0% is wanneer werknemers privé met een leaseauto rijden die minder dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoot. In de 30%-regeling wordt de salariseis verlaagd naar € 35.000 (exclusief de vergoeding). De wetenschap vormt hierin een uitzondering; de salariseis voor masters jonger dan 30 wordt verlaagd naar ongeveer € 26.000. Verder werd ook de aangepast Geefwet aangenomen. De 7 miljoen euro fiscale steun verschuift van culturele instellingen naar sport- en muziekverenigingen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.