Reiskosten als aftrekpost bij belastingaangifte

Reiskosten als aftrekpost

Een aftrekpost die mensen vaak vergeten of verkeerd berekenen is die van gemaakte reiskosten. Wie vaak en regelmatig reist voor zijn of haar werk, en dit met de juiste (openbare) vervoersmiddelen doet, mag reiskosten als aftrekpost gebruiken bij belastingaangifte. Hoe het precies werkt, en of jij ook in aanmerking komt, lees je hieronder!

Kilometers maken, zelf betalen

Dit zijn de duidelijkste voorwaarden voor het mogen aftrekken van reiskosten. Allereerst moet je minimaal 10 kilometer van je werk af wonen. Daarbij moet je ook minimaal 1 dag per week naar je werk toe reizen. Als je een deel van de reis naar je werk met het openbaar vervoer maakt, bijvoorbeeld in combinatie met een auto- of fietsrit, moet je ook aan deze voorwaarden voldoen. Je kunt dan alleen de kosten die je maakt met het openbaar vervoer aftrekken. In alle gevallen is het vereist dat je (het grootste deel van) de tickets zelf betaalt. Betaalt je baas voor tickets of een jaarkaart, mag je reiskosten niet als aftrekpost beschouwen.

Reiskosten als aftrekpost met openbaar vervoer

Bus- en treinforensen kunnen maximaal 2090 euro aftrekken, mits ze aan bovenstaande voorwaarden voldoen. Ze moeten dan zelf (meer dan) 70 procent van de tickets zelf betaald hebben. Ook heb je natuurlijk bewijzen nodig van deze transacties. Omdat we bij het Nederlandse OV tegenwoordig niet meer echt met bonnetjes werken, moet je anders te werk gaan. Als je met een OV-chipkaart reist, verwacht de belastingdienst eerst een reisverklaring van je baas. Je kan de transactiegeschiedenis van je chipkaart als bewijs aanvoeren. Let wel: je hebt in dit geval niks aan een anonieme OV-chipkaart. Hij moet op naam staan!

Eigen vervoer of auto van de baas

Mensen die met eigen vervoer naar werk gaan, mogen reiskosten niet van de belasting aftrekken. Voor hen is er wel een andere manier om kosten te besparen. Je werkgever mag in elk geval per kilometer 19 cent onbelast vergoeden. Ook als je een door het werk georganiseerde carpool gebruikt.

Mensen met een auto van de zaak moeten rekening houden met de bijtelling: het bedrag dat bij je salaris wordt opgeteld omdat je een bedrijfs- of leaseauto rijdt. Eigen bijdrages voor het gebruik van de bedrijfsauto mogen van de bijtelling afgetrokken worden.