Het jaar 2020 zal voor velen een jaar te zijn om nooit te vergeten. Het was het jaar van de coronacrisis, die ook in het volgende jaar maar voort bleef duren. Midden in deze crisis gingen we ook nog naar de stembussen om onze volksvertegenwoordigers te kiezen. De economische ongelijkheid kreeg door de crisis nog meer aandacht. Maar zal het nieuwe kabinet ook proberen deze ongelijkheid te verkleinen?
Minder belasting voor de rijksten?
Het meer belasten van de allerrijksten is een nog belangrijker onderwerp geworden nu blijkt dat de 25 rijkste miljardairs uit Amerika nauwelijks belasting betalen. In Nederland betalen miljonairs naast hun inkomstenbelasting, belasting over hun vermogen. Deze belasting wordt meer als het vermogen hoger is. Maar veel van de hoge vermogens blijven onbelast. Directeuren met een eigen bedrijf kunnen hun vermogen zo invullen bij de belastingaangifte dat ze het betalen van belasting uitstellen of zelfs helemaal kunnen voorkomen.
De standpunten van de politieke partijen
Het advies aan het vorige kabinet was dan ook om dit aan te pakken. Dit advies moet dan ook meegenomen worden in de formatie van het huidige kabinet. De linkse partijen PvdA en GroenLinks hadden dan ook in hun verkiezingsprogramma staan dat waardestijging van vermogen belast zou moeten worden. Ditzelfde geldt ook voor de partijen D66 en CDA. Hierdoor zullen de tarieven voor arbeiders flink omlaag kunnen en zal werken meer lonen.
Komt er een verandering in het belastingstelsel?
De formatie van een nieuw kabinet is het moment om het huidige belastingstelsel aan te pakken. Maar volgens de grootste partij, de VVD, is meer belasting betalen voor de rijksten niet nodig. Mark Rutte zei vorig jaar nog dat miljonairs in Nederland al genoeg belasting betalen. Dus of in een nieuw kabinet Rutte er daadwerkelijk veel gaat veranderen is nog maar de vraag.