De Kamer van Koophandel (KvK), dé instelling van en voor het bedrijfsleven, wordt mogelijk afgeschaft. D66, Groen Links en de VVD willen af van de verplichte jaarlijkse bijdrage door ondernemers. Deze bijdrage is de belangrijkste inkomstenbron voor de KvK en het wegvallen hiervan maakt de toekomst van de instelling onzeker.
Kamer van Koophandel
De KvK is vooral bekend vanwege het beheer van het Handelsregister. Iedereen die een onderneming start moet deze inschrijven in dit register. De KvK is echter een instelling met een bredere missie: de KvK behartigt de belangen van het bedrijfsleven in algemene zin. Ze adviseert de overheid en geeft voorlichting op het gebied van starten, internationaal ondernemen, nieuwe regelgeving en bedrijfsoverdracht.
200 tot 450 miljoen euro
D66-kamerlid Kees Verhoeven stelt dat de kosten voor de KvK buitensporig hoog zijn. Jaarlijks wordt er zo’n 200 tot 450 miljoen euro uitgegeven door het bedrijfsleven aan verplichte rekeningen van de KvK. De meeste ondernemers zien de meerwaarde hiervan echter niet. Vooral kleine ondernemingen lijden onder de verplichtingen die de KvK stelt. Een modezaak met zeven man personeel moet jaarlijks meer dan 650 euro uitgeven aan de KvK.
Meer centralisatie
De VVD vindt dat er één loket moet komen voor vragen, cursussen en lobbyactiviteiten. Er zijn nu meerdere organisaties, zoals de KvK, Syntens en het Agentschap NL, die dit werk doen en dat is niet efficiënt. Gisteren heeft VVD-Kamerlid Schaart aan minister Verhagen gevraagd of een centrale organisatie de taken zou kunnen overnemen.
Dit zou juist de KvK moeten zijn, zegt algemeen directeur Frank van Steenis. Volgens hem is het opdoeken van 200 jaar ervaring, organisatie en bestaande structuren erg dom.
Verplichte bijdrage KvK
Kees Verhoeven benadrukt dat hij niet de KvK wil afschaffen. Het gaat D66 om het verplichte karakter van de afdracht. Een verplichte bijdrage is demotiverend voor het ondernemersklimaat. Bovendien is er geen grond: vaak hebben brancheverenigingen hun eigen cursussen en voorlichting en gebruiken ze de diensten van de KvK helemaal niet.
Discussie
De discussie is dus nog niet over. Brancheverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij dat er een discussie is en denken dat dit ten goede komt aan de ondernemers. De partijen die de verplichte bijdrage aan de KvK willen afschaffen vormen ook nog geen meerderheid, maar wellicht steunt de PVV het plan.