Als het aan de Duitse bondskanselier ligt, komt er geen EU belasting. Angela Merkel is tegen het voorstel van de Europese Commissie voor de invoering van een EU belasting. Dat heeft zij bevestigd na een gesprek met Premier Yves Leterme van België in Brussel. De kans dat de EU belasting nog wordt doorgevoerd is klein, gezien het feit dat Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië ook hebben aangegeven tegen de invoering van de EU belasting te zijn. Spanje heeft gezegd wel open te staan voor het voorstel.
Europese Commissie
Het voorstel van de Europese Commissie voor een Europese belasting werd op tafel gelegd, omdat landen minder willen afdragen aan de EU. De EU-commissaris Janusz Lewandowski uit Polen wil met de belasting het budget voor 2014 tot 2020 aanvullen. De EU heeft een budget van ongeveer 140 miljard euro per jaar. Hiervan betaalt Nederland 5 miljard euro. De Europese belasting zou worden geheven op vliegverkeer, financiële transacties en energieverbruik.
EU belasting Nederland
Voor Nederland zou de EU belasting niet ongunstig uitpakken. Landen die meer aan Brussel kwijt zijn dan dat zij er, in de vorm van bijdragen uit EU-fondsen, voor terugkrijgen zijn de grootste nettobetalers. Deze grote nettobetalers hoeven minder af te dragen als de Europese belasting wordt ingevoerd.