Er wordt op grote schaal gefraudeerd met de voorlopige teruggaaf van de inkomstenbelastingen. Criminelen gebruiken asielzoekers, daklozen en mensen in de schuldsanering om via vervalste gegevens een voorlopige teruggaaf te krijgen.
Grootschalige fraude
De Belastingdienst ontdekte over de afgelopen jaren 45.000 gevallen van fraude voor een totaalbedrag van 135 miljoen euro. Een deel ervan, 90 miljoen euro, werd door de fiscus op tijd gezien, waardoor uitbetaling van het geld tegengehouden kon worden. Het overige bedrag van 45 miljoen euro is ten onrechte uitbetaald.
Het is lastig om dit geld terug te krijgen, aangezien deze fraude vaak voorkomt bij mensen die in een kwetsbare positie zitten of geen verstand hebben van het fenomeen voorlopige teruggave. Criminelen gespecialiseerd in deze vorm van fraude doen zich voor als belastingadviseur en beloven mensen een snel voorschot van de Belastingdienst. De aanvragers betalen vervolgens vaak “provisie” aan deze criminelen.
Brutale fraude
Staatssecretaris Frans Weekers wil deze vorm van “brutale fraude” snel aanpakken, blijkt uit een brief naar de Tweede Kamer. CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt zegt te zijn geschrokken van de eenvoud om te frauderen met de voorlopige teruggaaf. Doordat de fiscus niet automatisch controleert of iemand een hypotheek heeft, is het volgens Omtzigt zelfs mogelijk dat asielzoekers of daklozen hypotheekrenteaftrek ontvangen. Het inbouwen van een automatische controle zou zowel voor de Belastingdienst als de aanlevering van gegevens door banken ingrijpend zijn.
Maatregelen
Weekers verklaart zich momenteel te beraden op aanvullende maatregelen, “mogelijk ook in wetgeving.” Wel heeft hij bij de Belastingdienst 150 medewerkers op de zaak gezet en ook de FIOD, het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en het Openbaar Ministerie zijn betrokken.
Fraudeurs
De afgelopen maanden zijn een aantal fraudeurs al veroordeeld tot soms forse gevangenisstraffen.