De Belastingdienst overweegt om in de toekomst de voorlopige aanslag over te slaan en meteen de definitieve aanslag te versturen. Zo’n 40.000 mensen ontvangen de komende dagen, bij wijze van proef, al de definitieve aanslag in de brievenbus.
Van voorlopig naar definitief
Eerder testte de Belastingdienst met succes bij duizend mensen of het direct versturen van een definitieve aanslag goed ging. De fiscus is van mening dat als berekeningen correct zijn, de stap van “voorlopig” naar “definitief” niet nodig is. Het kost dan alleen maar extra blauwe enveloppen en overheidsgeld. Het overslaan van de voorlopige aanslag, zorgt ervoor dat mensen sneller duidelijkheid krijgen en minder blauwe brieven. “Dat is voor iedereen winst”, aldus staatssecretaris van Financiën Frans Weekers. De testgroep krijgt binnen enkele dagen de definitieve aanslag. Als er recht is op teruggave, mag dat geld snel verwacht worden.
Terugdringen blauwe enveloppen
De fiscus probeert op meerdere manieren het aantal blauwe enveloppen terug te dringen. Jaarlijks worden er 160 miljoen blauwe enveloppen verstuurd. Het gaat onder meer om uitnodigingen om aangifte te doen, voorlopige aanslagen, definitieve aanslagen en brieven over correcties. Frans Weekers zei in februari nog dat hij het liefst alles naar online verplaatst. Dat scheelt de Belastingdienst veel geld. De proef met de definitieve aanslag heeft overigens geen gevolgen voor mensen die alsnog een wijziging door willen geven, zoals een vergeten aftrekpost of een later verminderde WOZ-beschikking.