De spaarrente is erg laag, op dit moment is er bij sommige banken een negatieve rente. Dit houdt in dat je bij de bank zelfs moet betalen om je geld op een spaarrekening te hebben. De rente daalt wanneer er te veel aanbod is en te weinig vraag, dit is ontstaan doordat de Europese Centrale Bank leningen opkoopt. De rente wordt dus kunstmatig laag gehouden. Hierdoor zouden consumenten en bedrijven meer geld uitgeven, dat zou weer goed zijn voor de economie. Dit zou uiteindelijk resulteren in meer inflatie en daardoor ook weer een stijgende rente.
Spaarrente vergelijken
De eerste bank die een negatieve rente vroeg was de ABN Amro begin 2020. Toen was er alleen een negatieve rente voor particulieren met meer dan 2,5 miljoen euro op hun spaarrekening. De negatieve rente is nu niet meer vanaf 2,5 miljoen euro maar al bij meer dan 150 duizend euro. Bij bedragen op je spaarrekening onder dat bedrag krijg je geen of vrijwel geen rente. Dit is niet alleen zo bij de ABN Amro, maar bij alle banken. Bij alle banken krijg je geen of vrijwel geen rente op een spaarrekening, bij een beleggingsrekening kan het rentepercentage wel nog iets hoger zijn.
Verwachting van de spaarrente
Het is moeilijk te zeggen of de spaarrente zal veranderen in de komende jaren. Dit hangt onder andere af van demografische veranderingen. Omdat er veel vergrijzing is, wordt veel geld gespaard. Er is een overvloed aan geld en daardoor is het minder waard. De rente is daardoor erg laag. Ook kan de economie door de coronacrisis wel een boost gebruiken, dit wordt natuurlijk bereikt doordat er geld wordt uitgegeven. Bij hoge spaarrentes zal er weinig geld worden uitgegeven, ze zullen daardoor voorlopig laag blijven.