Steeds meer buitenlandse bedrijven vestigen zich in Nederland vanwege de gunstige belastingsvoorwaarden. Helaas blijkt uit recente cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dat slecht over een klein deel van de ‘investeringen’ belasting wordt betaald, omdat alleen dat deel in de reële economie komt.
Buitenlands kapitaal
In Nederland zou vorig jaar 3,5 biljoen dollar aan buitenlands kapitaal zijn binnengekomen. Daarvan kwam slechts 573 miljard terecht in de reële economie, becijferde de OESO. De rest eindigde in brievenbusfirma’s en holdingmaatschappijen die ontworpen en opgezet zijn om belastingaanslagen te vermijden. In Nederland en Luxemburg kwam in 2012 samen evenveel kapitaal binnen als in de Verenigde Staten, Duitsland en Groot-Brittannië bij elkaar, aldus de OESO.
OESO zegt dat bedrijven bijna niets kwalijk is te nemen, omdat zij gebruik maken van regels en mogelijkheden die door overheden zelf zijn opgesteld. Deze praktijk vormt een groot risico voor de belastinginning en de overheidsinkomsten.
Crisis
Door de crisis en de bezuinigingen die veel landen moeten doorvoeren, is er de afgelopen tijd veel aandacht voor grote bedrijven die belastingafgifte vermijden door hun kapitaal via de meest fiscaal-vriendelijke routes te sluizen. De rol van Nederland als ‘belastingparadijs’ kwam onlangs weer ter sprake, nadat bekend werd dat bedrijven als Google en Ikea op legale wijzen belasting ontduiken via toegestane Nederlandse financiële constructies.