Ondernemersvereniging Amsterdam City wil dat er fietsbelasting ingevoerd wordt om de tienduizenden nieuwe fietsparkeerplekken die de komende jaren in het centrum van de hoofdstad geplaatst gaan worden, te bekostigen.
Chip
Volgens Amsterdam City-voorzitter Willem Koster is het “gek dat automobilisten wel moeten betalen voor openbare voorzieningen, en fietsers niet”. Hij ziet het vooroorlogse ‘fietsplaatje’, waarmee de overheid destijds kon zien dat de eigenaar belasting had betaald, als voorbeeld voor een hedendaagse oplossing: de fietschip. Met behulp van deze chips, die in de fiets geplaatst kunnen worden, kan de gemeente via de fiets de eigenaar identificeren. Zo kan de gemeente makkelijker contact met de eigenaar opnemen over de belasting. Ook is het dan makkelijker om de eigenaren van bijvoorbeeld te lang gestalde fietsen op te sporen.
Bijdrage
Hoeveel belasting de Nederlandse fietseigenaren uiteindelijk zouden moeten betalen in het geval de fietsbelasting ooit ingevoerd wordt, is voor Koster nog niet concreet te maken. Het gaat er volgens hem niet om dat de fietsers voor alle kosten van bijvoorbeeld nieuwe fietsparkeerplekken zullen gaan opdraaien, maar dat er in ieder geval een (kleine) bijdrage geleverd gaat worden.