De spaarrente is historisch laag. Geld op de bank houden levert helemaal niks op en kan zelfs geld kosten. Ondanks dat geld sparen helemaal niks oplevert moeten spaarders wel belasting betalen alsof het wel rendement oplevert. Maar mag dit wel van de Europese wetgeving?
De Europese wet
Over deze vraag zijn al meerdere rechtszaken geweest. Dit probleem wordt ook wel de spaartaks genoemd. Mensen die veel spaargeld hebben worden benadeeld, omdat er wordt uitgegaan dat vanaf een bepaalde grens mensen hun geld beleggen. Deze grens is dit jaar 50 duizend euro. Dit is al meer dan vorig jaar, toen de grens op 30 duizend euro lag. Mensen met een vermogen van meer dan 50 duizend euro zouden dus rendement krijgen uit hun beleggingen. Ondanks dat dit inkomen erg onzeker is moet hier wel belasting over worden betaald. Veel mensen beleggen dit geld niet en houden het liever vast op een spaarrekening. Ook al kan beleggen vijftien keer meer opleveren.
Vermogensrendementsheffing
Deze vermogensrendementsheffing kan als discriminerend worden gezien en strookt om die reden met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Maar eerder waren er al andere rechtszaken over dezelfde vraag en daar bleek de uitspraak te zijn dat het wel in lijn was met de Europese wet. Nu blijft dus de vraag of deze spaartaks wettelijk gezien mag.
Gaat er iets veranderen
Ondanks dat het erg onzeker is of dit überhaupt mag wordt er niks veranderd aan de manier van belasting heffen. Als er iets zal veranderen, moet eerst de wet worden aangepast. Ook heeft de belastingdienst nog niet genoeg gegevens over hoeveel mensen in werkelijkheid rendement op hun vermogen behalen. Het volgende kabinet zal het gebrek aan informatie dus moeten onderzoeken.