Een relatief nieuwe manier om je geld te beleggen is door te beleggen in cryptovaluta. De bekendste cryptovaluta is de Bitcoin. Cryptovaluta zijn denkbeeldige munten die allemaal een andere reeks cijfers hebben. Doordat het relatief nieuw is komen er langzaam steeds meer regels. Ook neemt het toezicht op deze munt toe. Ook op deze manier van beleggen moet je belasting betalen.
Hoe wordt de hoogte van de belasting bepaald in Nederland?
Het bijzondere aan het heffen van belasting op cryptovaluta is dat je de stand van het vermogen inclusief de cryptokoers aan op 1 januari om 00:00 uur. De schommelingen in de koers in de rest van het jaar maakt niks meer uit voor de belasting. Dit is uiteraard een risico maar kan zo maar voordelig uitpakken! Over het algemeen wordt belasting op cryptovaluta gezien als inkomsten uit vermogen, dus valt dit in box 3. Maar als je veel tijd besteed aan de groei van je vermogen kan de belasting ook in box 1 worden geheven, inkomen uit werk en woning. Dit wordt dan niet meer gezien als normaal vermogensbeheer. Maar waar het omslagpunt precies is, is er onduidelijk. Dat hangt namelijk af van de factoren kennis, bestede tijd en aangeschafte hulpmiddelen. Wanneer de belasting in box 1 wordt geheven zal deze veel hoger uitvallen.
Cryptovaluta en btw
Door het Europese Hof van Justitie is besloten dat cryptovaluta worden gezien als betaalmiddelen. Dit heeft als voordeel dat deze dus niet worden belast met btw. Dit heeft uiteraard ook enkele uitzonderingen. Voordat je investeert in cryptovaluta is het belangrijk om goed geïnformeerd zijn.