Wanneer iemand een erfenis ontvangt moet er erfbelasting over een deel het bedrag betaald worden. Bij het betalen van erfbelasting moet je rekening houden met een aantal belangrijke zaken. Zo hangt de hoogte van de belasting af van de verwantschap met de persoon van wie je erft en heb je vrijstelling over een deel van het bedrag.
Ik ontvang een erfenis: en nu?
Nadat de waarde van erfenis bepaald is kan er belastingaangifte gedaan worden. Hier is acht maanden de tijd voor na het overlijden. Na deze acht maanden heeft de Belastingdienst het recht om zelf te bepalen welke aanslag betaald moet worden en kunnen zij zelfs een boete opleggen. Binnen drie maanden na de belastingaangifte kan je een belastingaanslag verwachten.
De hoogte van de erfbelasting wordt bepaald door de relatie met de persoon van wie je erft. In 2021 betaal je, bij een erfenis onder de €128.750, als partner of (pleeg- of stief)kind 10% belasting over de erfenis. Als kleinkind of andere afstammeling moet je 18% afdragen aan de Belastingdienst en overige erfgenamen betalen (broer, zus, ouder etc.) 30% erfbelasting. Wanneer de erfenis €128.751 of meer bedraagt betalen partners en (pleeg- of stief)kinderen 20%, kleinkinderen en verdere afstammelingen 36% en overige erfgenamen 40%.
Lees ook: Erfrecht
Vrijstelling
Over een deel van de erfenis hoef je geen belasting te betalen. Deze vrijstelling wordt ook bepaald door jouw verhouding met de overledene. Hier vind je welk bedrag de vrijstelling bedraagt op basis van de relatie met degene van wie je erft.
Wat kan ik doen met de erfenis?
Wat kan je eigenlijk allemaal doen met een erfenis? Met de erfenis kan je bijvoorbeeld het collegegeld van je kinderen betalen, beleggen of sparen, een mooie reis maken of een hypotheek aflossen. Er zijn veel mogelijkheden. Heb je net een erfenis ontvangen? Dan is het slim om een adviseur in te schakelen om te helpen met het maken van een keuze en een financieel plan. Zo kan je een mooi doel vaststellen voor de erfenis.