Geen verklaring meer nodig bij uitstelaanvraag belasting vanwege coronavirus

verklaring uitstel coronavirus

Het kabinet komt terug op de maatregelen die vorige week getroffen werden om noodlijdende ondernemers te steunen in het betalen van hun belasting ten tijde van de coronacrisis. Het noodprogramma dat oorspronkelijk opgezet werd hield in dat ondernemers een uitstel voor het betalen van hun belasting aan konden vragen, mits ze een onafhankelijke ‘derde deskundige’ in zouden schakelen.

Drie maanden

Op die manier moest de ondernemer een verklaring maken als bewijs voor financiële problemen ten gevolge van de coronacrisis. Omdat deze regel, die bedoeld was om bedrijven juist te ontzien in deze lastige tijden, toch veel onnodig administratief werk met zich meebrengt, is de regel nu versoepeld. Ondernemers die uitstel voor het betalen van belasting aanvragen, krijgen nu sowieso drie maanden uitstel voor het betalen van btw, inkomsten- en vennootschapsbelasting en loonheffingen. Hiervoor moet de ondernemer een brief naar de Belastingdienst sturen. Op het moment dat de Belastingdienst bericht binnen heeft, worden bovenstaande belastingen direct stopgezet voor drie maanden.

Langer uitstellen kan

Wie langer dan drie maanden geen belasting kan betalen, moet wel met meer bewijs komen. De initiële drie maanden kunnen dan gebruikt worden om de administratie en het bewijs op orde te krijgen. Het kabinet is op dit moment aan het uitzoeken welke informatie, en op welke manier deze extra informatie verstrekt kan worden. Het doel blijft om de extra administratieve lasten zo veel mogelijk te beperken.