Coronasteun voor bedrijven een zzp’ers stopt per 1 oktober

Uitbreiding_coronasteunpakket_overheid

De afgelopen tijd heeft het demissionair kabinet steeds meer coronamaatregelen opgeheven. Omdat er ook een punt achter de meest beperkende maatregelen voor bedrijven en zzp’ers gezet wordt, vindt het kabinet de coronasteun niet meer nodig. De coronasteun wordt dan ook per 1 oktober stopgezet. 

Coronasteunpakket zit herstel economie in de weg

Omdat de coronacrisis veel impact heeft gehad op bedrijven en zzp’ers, heeft het kabinet de NOW (voor loonkosten), TVL (voor vaste lasten), TOZO (voor zzp’ers) en TONK (voor noodzakelijke kosten) ingesteld. Nu de economie aan het herstellen is, worden deze tegemoetkomingen opgeheven. “De economie draait weer volop en de werkloosheid is laag. Doorgaan met de steun zou het economisch herstel in de weg zitten”, geeft het kabinet aan. 

Op welke coronasteunpakketten kunnen bedrijven niet meer rekenen?

Na 1 oktober worden de bovengenoemde compensaties (NOW, TVL, TOZO en TONK) niet meer verlengd. Er kan weer beroep gedaan worden op de reguliere Bijstand voor Zelfstandigen als zzp’ers financiële ondersteuning nodig hebben. Ook de Werktijdverkorting keert terug. Deze regeling geldt voor werkgevers die in omstandigheden terechtkomen die niet tot het ondernemingsrisico behoren. De mogelijkheid om uitstel van belastingbetaling aan te vragen stopt ook op 1 oktober 2021. Vanaf dan zullen ondernemers gewoon weer belasting moeten betalen.

Wat kunnen bedrijven wél verwachten nadat de coronasteun is opgeheven?

Toch blijven er aantal specifieke maatregelen voor de rest van het jaar van kracht. Hieronder vallen de financieringsregelingen KKC (Klein Krediet Corona), Qredits overbruggingskrediet, BMKB-C en GO-C. Bovendien is het kabinet bezig met een compensatieregeling voor nachtclubs en discotheken, omdat deze sector nog steeds last heeft van de maatregelen. Over wat deze compensatie precies inhoudt is nog niets bekend. Het kabinet biedt ook een aanvullend sociaal pakket voor mensen die in onzekerheid zitten door de coronacrisis. Zo helpen ze bijvoorbeeld met het zoeken naar nieuw werk.

Lees: Einde steunpakketten voor banen en economie voor meer informatie over het einde van de steunpakketten.