Checklist: Belastingaangifte ondernemers

Ondernemers belastingaangifte

In 6 stappen klaar voor de belastingaangifte in 2019 voor ondernemers. Lees de checklist hier voor jouw belastingaangifte, dan ben je zeker van een gemakkelijke aangifte.

Belasting aangifte voor ondernemers

Doe gemakkelijk belastingaangifte met deze 6 punten. De belastingaangifte staat klaar, maar je moet er wel zelf voor zorgen dat deze op tijd binnen is bij de belastingdienst. Ga daarom goed voorbereid aan de slag.

Checklist:

1. Controleer of je wel aangifte moet doen

Dat je ondernemer bent voor de BTW, maakt nog niet dat je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Als je dit zeker wilt weten, controleer dit dan bij de belastingdienst. Dit kan met de ondernemerscheck.


2. Doet u zelf aangifte? Of belastingaangifte als ondernemer uitbesteden?

Belastingaangifte kun je zelf doen via Mijn Belastingdienst. Dit is erg makkelijk.

Het privé deel is al vooraf ingevuld, kijk deze na en controleer deze gegevens goed. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Het zakelijke deel van de aangifte moet nog ingevuld worden.

Belastingaangifte laten doen? Zorg dan dat de adviseur alle juiste cijfers en gegevens heeft. Zorg ook dat de belastingadviseur toestemming heeft om van deze gegevens gebruik te maken. Dit werkt fijner voor een adviseur.

Ook bij het uitbesteden ben je zelf verantwoordelijk of alles klopt. controleer de aangifte goed voor deze wordt verzonden. Zo voorkom je verassingen achteraf.3. Zorg voor inloggegevens

Belangrijk is dat je een werkend DigiD hebt. Controleer dit op www.digid.nl door in te loggen of vraag er er een aan. Houd er rekening mee dat het aanvragen een aantal dagen kan duren. Vraag deze op tijd aan, zo voorkom je dat je te laat bent.


4. Controleer of de administratie op orde is

Zorg dat je voor de aangifte alle gegevens op orde hebt. Voordat je aangifte doet, kun je het beste alle gegevens al op orde hebben. Ga dus goed voorbereid aan de slag.


5. Weet welke aftrekposten en regelingen er zijn

Er zijn een aantal aftrekposten en regelingen voor bij de belastingaangifte voor ondernemers. Bijvoorbeeld; Zelfstandigenaftrek, Startersaftrek of MKB-winstvrijstelling.

Bekijk alle aftrekposten en regelingen op de site van de belastingdienst. Zo weet je zeker dat je geen voordeel misloopt.


Begin op tijd! Inloggegevens aanvragen kan lang duren, zorg dat je administratie op orde is voor je begint en wees bekend met de voordelen die gelden voor jou als ondernemer.


6. Weet waar je extra op moet letten

Zorg dat je weet wat voor jou van toepassing is. Zo zijn de meest gemaakte fouten van ondernemers bij de belastingaangifte:
– Bijtelling voor privégebruik van auto
– Aftrek van zakelijke kosten

Een belastingadviseur kan hierbij helpen. Dan ben je zeker van een goede belastingaangifte als ondernemer.