Als de belastingaangifte eraan zit te komen slaat elk jaar de onzekerheid toe: wanneer mag je belastingaangifte doen, en op welke datum valt de deadline? En wat gebeurt er als je te laat bent? Hieronder lees je precies wanneer je belastingaangifte 2018 moet doen!
Aangifteperiode 2018: wanneer en waar aangifte doen?
De aangifteperiode van dit jaar loopt van 1 maart tot 1 mei. Meer dan de helft van Nederland doet volgens onderzoek van de Consumentenbond al in de eerste week van maart belastingaangifte. Het is deze periode dan ook erg druk op de sites van de Belastingdienst. Het maakt niet uit wanneer je belastingaangifte doet, zolang je hem maar vóór de deadline verstuurd hebt. Het is daarom niet erg om de drukte even af te wachten, vooral als je van plan bent om online of via de app aangifte te doen. Technische storingen en opstoppingen komen op deze platforms geregeld voor in de eerste weken van de aangifteperiode. Als je tot na de drukte wacht, loop je tegen minder problemen aan wanneer je belastingaangifte 2019 doet!
Wanneer is deadline belastingaangifte
De landelijke deadline voor belastingaangifte is ook in 2019 weer op 1 mei. Zorg dat je voor deze datum je belastingaangifte verstuurd hebt. Heb je toch iets meer tijd nodig? Dan is het belangrijk dat je tijdig om uitstel belastingaangifte vraagt. Dit kan online, via de belastingtelefoon, of per brief. Je krijgt dan standaard 4 maanden extra om je belastingaangifte te doen. Als dat niet genoeg is, moet je samen met je aanvraag een geldige reden voor uitstel opgeven bij de Belastingdienst.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Boete bij te laat aangifte doen
Heb je de belastingaangifte niet verstuurd? Of ben je te laat met je belastingaangifte? Dan kan je een boete krijgen van de Belastingdienst. Dit is alleen het geval als je verplicht bent belastingaangifte te doen. Wie geen brief heeft ontvangen van de Belastingdienst, en ook geen verwachte bijbetaling van meer dan 46 euro hoeft te doen, is niet verplicht belastingaangifte te doen, en hoeft dus in de meeste gevallen niet te vrezen voor een boete.
Boetes vallen bij de Belastingdienst in twee categorieën:
- Verzuimboete: ben je te laat met het versturen van je belastingaangifte, dan kan de Belastingdienst een verzuimboete uitdelen. Deze bedraagt in principe €369. Bij vaker verzuim kan de boete oplopen tot €5.278
- Vergrijpboete: wie opzettelijk geen aangifte doet, of opzettelijk een onvolledige of onjuiste aangifte doet, kan rekenen op een vergrijpboete. De hoogte van deze boete is gebaseerd op het bedrag dat opzettelijk verzwegen is. In de ergste gevallen kan dit oplopen tot 150%. Het oorspronkelijke verschuldigde bedrag moet in elk geval uiteraard ook nog betaald worden.