Het bezitten van digitale valuta (zoals Bitcoins en altcoins) kun je op belastingtechnisch gebied vergelijken met het beheren van een traditionele spaarrekening of een aandelenportefeuille. Cryptocurrency wordt dus gezien als vermogen. Dit betekent dat Nederlandse beleggers ook over hun virtuele valuta belasting moeten betalen. De Fiscus gaat hier steeds strenger op controleren en een fout in je aangifte kan je duur komen te staan. Een goede reden om je eens te verdiepen in de relatie tussen de Bitcoin en de belasting.
Waarom steeds meer mensen investeren in Bitcoins en altcoins
Het is eenvoudig te verklaren waarom steeds meer mensen investeren in Bitcoins en altcoins. De investering in cryptocurrency wordt gezien als de beste kans (zekerheden worden niet geboden) om toch enige rendement uit spaargeld te halen. De keuze om Bitcoin te kopen lijkt aantrekkelijker dan het “parkeren” van het gespaarde geld op een spaarrekening waar je geconfronteerd wordt met een negatieve rentestand. Je moet tegenwoordig dus betalen om je spaargeld bij een bank onder te brengen. Daarnaast lijkt het investeren in vastgoed op dit moment ook niet erg aantrekkelijk omdat er tegenwoordig enorm hoge prijzen worden gevraagd voor woningen.
Hoe gaat de Belastingdienst om met crypto bezit?
De stijgend interesse in crypto bezit heeft uiteraard ook de interesse van de Belastingdienst gewekt. De digitale munteenheden vertegenwoordigen immers een bepaalde waarde. De fiscus zal dan ook steeds intensiever controleren op crypto bezit. Het niet opgeven hiervan wordt gezien als “verhuld vermogen” en op deze overtreding staan hoge boetes. De eerste vraag die je bij het opgeven van je belastingaangifte zult hebben, is in welke box de digitale munteenheden vallen. Als je investeert in crypto valt dit onder de vermogensheffing in box 3 waarop een heffingsvrij vermogen van toepassing is. Sinds korte tijd staat er bij de aangifte voor box 3 dat ‘virtuele betaalmiddelen’ (waaronder de Bitcoins en altcoins vallen) worden gezien als ‘overige bezittingen’. Als er inkomen vergaard wordt door het minen van Bitcoins valt dit wel onder box 1. Dit wordt dus hoger belast. Dit is echter alleen het geval als de opbrengst hoger is dan de gemaakte kosten.
Over welke waarde van de Bitcoin moet belasting worden betaald?
Je hoeft maar een beetje kennis te hebben van deze wereld om te weten dat de crypto markt erg volatiel is. Het is dus goed om te weten over welke waarde van de Bitcoin belasting moet worden betaald. Het antwoord op deze vraag is relatief eenvoudig: de Belastingdienst is alleen geïnteresseerd in de actuele koers op 1 januari van het betreffende jaar. Tot slot is het goed om je te attenderen dat het crypto bezit van je minderjarige kinderen bij jouw vermogen wordt opgeteld. Dit is iets waar je rekening mee moet houden want hierdoor kom je dus eerder boven je heffingsvrije vermogen uit. Als dat het geval is, is de Fiscus zeer geïnteresseerd in jou.