Heb je al belastingaangfite gedaan over 2020? Op tijd aangifte doen is belangrijk, maar de tijd nemen om goed aangifte te doen is in veel gevallen nóg verstandiger. Waar moet je dit jaar op letten bij belastingaangifte? Deze vier handige tips leveren je hopelijk een extra centje op!
1. Altijd belastingaangifte doen!
Zelfs als de Belastingdienst je geen brief gestuurd heeft is het altijd slim om toch belastingaangifte te doen. Het is namelijk mogelijk dat je alsnog veel geld kunt besparen. Bovendien helpt het om samen met je fiscale partner aangifte te doen. Hoeveel geld je uiteindelijk terug ontvangt wordt bepaald door de schijf waar je in valt.
2. Huis gekocht? Let op aftrekposten
Zeker in deze tijden, waarin het verschrikkelijk moeilijk en bovendien duur is om een huis te kopen is elk beetje extra financiële hulp welkom. Wie het afgelopen jaar een huis gekocht heeft kan zijn hypotheekrente van de belasting aftrekken. Maar wist je dat je ook eventuele kosten voor een notaris, hypotheekakte en kadaster aftrekbaar zijn? Ook als je een hypotheekadviseur in de arm hebt genomen of afsluit- of taxatiekosten betaald hebt voor je hypotheek kan je deze kosten van de belasting aftrekken.
3. Sommige zorgkosten zijn aftrekbaar
Zorgkosten die je helemaal zelf gemaakt hebt, los van het eigen risico natuurlijk, zijn in veel gevallen aftrekbaar. Medicijnen of andere hulpmiddelen die je zelf gekocht hebt zijn aftrekbaar, net als reiskosten voor bezoek aan zieken of vervoer naar het ziekenhuis. Verder zijn er ook onverwachte kosten die nog aftrekbaar zijn. Denk hierbij aan inentingskosten voor een reis, een dieet, of de aanschaf van extra beddengoed en kleding vanwege langdurige ziekte. Let hierbij wel op het drempelbedrag: deze kosten moeten, afhangende van je inkomen, boven een bepaalde grens uitkomen. Te lage kosten kunnen uiteindelijk niet afgetrokken worden van de belasting.
4. Studieschuld van vermogen afhalen
Als je een eigen vermogen hebt, moet je daar belasting over betalen. Zit er achter dit eigen vermogen toch nog een aanzienlijke studieschuld verscholen? Dan mag je deze studieschuld (boven 3100 euro) aftrekken van je eigen vermogen. Dit kan, zeker in het geval van torenhoge studieschulden, een flink bedrag schelen!