De belastingaangifte blijft voor veel mensen een jaarlijks hoofdpijndossier. Gelukkig helpt de Belastingdienst een handje mee, onder andere met vooraf ingevulde gegevens en handige online tools. Toch is het belangrijk om alert te blijven. Hier zijn drie slimme tips om fouten te voorkomen en misschien zelfs geld terug te krijgen.
Controleer altijd de vooraf ingevulde gegevens
De Belastingdienst vult steeds meer gegevens vooraf in, zoals je loon, hypotheekrente of WOZ-waarde. Handig, maar niet altijd volledig of correct. Heb je in 2024 een nieuwe baan gehad? Een andere hypotheek afgesloten? Of ben je verhuisd? Dan is de kans groot dat je gegevens moeten worden aangepast. Vertrouw dus niet blind op het overzicht, maar neem alles stap voor stap door.
Check je aftrekposten en ook de minder bekende
Veel mensen weten dat ze hypotheekrente mogen aftrekken, maar er zijn meer aftrekposten waar je mogelijk recht op hebt. Denk bijvoorbeeld aan studiekosten, giften aan goede doelen of zorgkosten die buiten de verzekering vallen. Ook kosten voor een belastingadviseur kunnen onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar zijn. Een beetje speurwerk kan hier een mooi voordeel opleveren.
Geef je fiscale partner op, en verdeel slim
Woon je samen of ben je getrouwd? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met fiscaal partnerschap. Dat betekent dat je bepaalde inkomsten en aftrekposten mag verdelen. Door die verdeling slim te maken (bijvoorbeeld de aftrekposten toewijzen aan degene met het hoogste inkomen), kun je mogelijk belasting besparen. De online aangiftehulp van de Belastingdienst laat meteen zien wat het effect is van verschillende verdelingen.
Tot slot Je kunt aangifte doen tot 1 mei 2025. Wie vóór 1 april aangifte doet, krijgt meestal voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. En: kom je er echt niet uit? Dan is het geen schande om hulp in te schakelen, bijvoorbeeld bij een vakbond, belastingadviseur of vrijwillige hulpdienst.