Belastingaangifte doen is voor velen een haastklus. We hebben het liever achter de rug dan dat we er uitgebreid de tijd voor nemen. Toch heeft het voor bijna elke Nederlander veel zin om niet naar dat stemmetje in je achterhoofd te luisteren, en wel even met het digitale bankboekje en bonnetjes erbij op zoek te gaan naar aftrekposten. Je bespaart er soms honderden euro’s mee, en het kost maar een paar extra minuten!
Stuur die vooraf ingevulde Belastingaangifte dus niet blindelings in, maar ga even na of er het afgelopen jaar misschien aftrekbare kosten gemaakt zijn. Op welke aftrekposten en vrijstellingen je bij de Belastingaangifte van 2019 moet letten? Lees snel verder…
Ziektekosten
Kosten voor veel medische hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld medicijnen of steunzolen kunnen afgetrokken worden. Bovendien vallen ook veel medische kosten die buiten je zorgverzekering vallen onder aftrekbare kosten. Let wel, medicijnkosten kunnen alleen vergoed worden als een dokter ze voorgeschreven heeft. Doosjes met niet-voorgeschreven pillen of andere medicijnen ‘uit de schap’ worden niet vergoed.
Studiekosten
Heb je in 2019 studiekosten gemaakt die je helemaal zelf betaald hebt? Dan kom je in aanmerking voor deze aftrekpost. Het gaat hier om studenten die zonder hulp van ouders, studiefinanciering of andere beurzen hun studiekosten betaald hebben. Hierbij geldt een drempel van 250 euro, en de voorwaarde dat de vergaarde kennis je een betere (financiële) perspectief bieden, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt.
Giften
Giften aan een goed doel dat tegelijk ook een ANBI is, mogen afgetrokken worden van de belasting. Deze giften moeten bewezen kunnen worden met een betaalbewijs.
Reiskosten
Voor forensen: reiskosten die met het openbaar vervoer gemaakt worden kunnen in veel gevallen afgetrokken worden. Als je werkgever een (groot) deel van je reiskosten niet betaalt, en de te overbruggen afstand meer dan tien kilometer is, kom je hiervoor in aanmerking. Denk hierbij natuurlijk wel aan betaalbewijzen of bonnetjes.