We snappen goed dat belastingaangifte doen voor veel mensen geen pretje is. Daarom hebben we een lijst met handige tips bij belastingaangifte voor je samengesteld. Met deze tips kan je sneller en efficiënter aan de slag. Je hoeft namelijk écht niet een hele middag aan je belastingaangifte te besteden!
1. Moet je wel belastingaangifte doen?
Voor je begint is het natuurlijk slim om te kijken of je überhaupt Belastingaangifte moet doen. Als je geen brief hebt gekregen van de Belastingdienst, kan je op de site van de Belastingdienst met behulp van je DigiD uitvinden of je verplicht bent om aangifte te doen.
2. De juiste papieren en gegevens bij de hand
Als je weet dat je wél verplicht bent om aangifte te doen, helpt het om goed voorbereid te zijn voor je aan de slag gaat. Met alle door de Belastingdienst aanbevolen papieren en gegevens binnen handbereik maak je het jezelf gemakkelijk:
- Burgerservicenummer
- Rekeningnummer(s)
- DigiD
- Jaaropgaven/salarisstroken
- Gegevens partneralimentatie
- Jaaroverzicht bankrekening
- WOZ-waarde van je huis
- Betalingsbewijzen aftrekposten
- Gegevens leningen/schulden
4. Pak belastingaangifte van vorig jaar erbij
Als er vergeleken met vorig jaar weinig is veranderd aan je (financiële) situatie, is het slim om de belastingaanslag van vorig jaar erbij te pakken. Zo heb je een persoonlijk en goed ingevuld ‘spiekbriefje’ bij de hand.
5. Controleer automatisch ingevulde gegevens
Controleer de gegevens die de Belastingdienst automatisch voor je invult op het online aangifteformulier (of in de App). In sommige gevallen kloppen deze gegevens niet. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor fouten in je belastingaangifte!
6. Aftrekposten leveren geld op
Check je aftrekposten. Veel mensen weten niet dat bepaalde uitgaven, zoals reiskosten, studiekosten en partneralimentatie, van de belasting afgetrokken kunnen worden. Dit kan honderden euro’s schelen! Aftrekposten staan in weinig gevallen automatisch ingevuld, ga het dus zelf na!
7. Rond af!
Het is toegestaan om alle bedragen die je invult af te ronden op hele euro’s. Aftrekposten rond je dus naar boven af, vermogen en loon naar beneden. Dat scheelt toch een paar knaken!
8. Gebruik de App
We raden iedereen die een ‘simpele’ aangifte verwacht aan om de Belastingaangifte-App te gebruiken. Het is snel, gemakkelijk en je hebt er niet eens een computer voor nodig! Let wel: automatisch ingevulde gegevens zijn in de App niet aan te passen, dus als je een fout tegenkomt moet je alsnog naar de site van de Belastingdienst.
9. Hulp nodig?
Het is voor ouderen mogelijk om hulp bij belastingaangifte aan te vragen. Wie lid is van een ouderenbond kan bij deze ouderenbond aankloppen. Zij zullen dan begeleiding regelen bij het invullen van je belastingaangifte. Wie niet bij een ouderenbond aangesloten is kan voor extra assistentie bij de Belastingdienst zelf terecht.