Belastingaangifte als zzp’er: handige aftrekposten

zzp'er belastingaangifte

Ook als zzp’er moet je natuurlijk voor 1 mei belastingaangifte gedaan hebben. Hoewel veel zzp’ers hun belastingaangifte uitbesteden, moedigen we iedere zelfstandige zonder personeel aan om het sowieso eens zelf te proberen. Met deze drie handige aftrekposten voor elke zzp’er hopen we je alvast een beetje op weg te helpen!

Bedrijfsauto

Wat veel beginnende zzp’ers denken is dat je een bedrijfsauto moet aanschaffen. Dat is echter niet zo! Ook je eigen auto kan een ‘bedrijfsauto’ zijn. Elke auto waarin minder dan 500 ‘privékilometers’ per jaar gereden wordt, kan aangevoerd worden als bedrijfsauto. Let op: of het uiteindelijk voordeliger is als zzp’er om je auto officieel ‘bedrijfsauto’ te maken hangt o.a. af van de bijtelling, en een aantal andere factoren. Check altijd van tevoren wat voor jou het gunstigst is.

Opstartkosten

Voor mensen die in hun eerste jaar als zzp’er zitten zijn er een aantal aftrekposten die het ‘opstarten’ aangenamer maken. Veel kosten die noodzakelijk zijn of waren voor het beginnen van je onderneming zijn aftrekbaar. Hierbij kan je denken aan materiaal, consult, onkosten, studiekosten, en meer. Spullen die je al in bezit had vóór het opstarten van je bedrijf, maar nog steeds gebruikt om je bedrijf draaiende te houden, mogen tegen de dagwaarde bij je ondernemingsvermogen worden gevoegd.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Veel kosten die je als bedrijf maakt zijn aftrekbaar, zolang je kan aantonen dat de dingen die je aanschaft voor zakelijk gebruik zijn. Hierbij kan je denken aan gereedschap of materialen, maar ook verzekeringspremies of bepaalde abonnementen. Ook bedrijfskleding valt hieronder. Beschermende kleding, overalls, werkschoenen etc. zijn sowieso aftrekbaar. Niet-specialistische kleding, bijvoorbeeld een gewoon vest, t-shirt of polo moet een bedrijfslogo van minimaal 70×70 bevatten.