Belastingaangifte verplicht? Meestal wel, soms niet

belastingaangifte verplicht

Veel mensen vragen het zich elk jaar weer af: is belastingaangifte verplicht? We snappen dat het soms ingewikkeld lijkt, maar dat is helemaal niet nodig! Lees snel verder, dan rekenen we voor eens en voor altijd af met je onzekerheid.

Waarom doen we eigenlijk aangifte?

Iedere Nederlander moet volgens de wet belasting betalen. Sommige vormen van belasting, bijvoorbeeld accijns en btw op bepaalde producten of diensten, zit bij de prijs inbegrepen. Deze is voor iedereen hetzelfde. Bij inkomstenbelasting is het anders: iedereen genereert immers op eigen niveau inkomsten. We betalen gedurende het jaar al wel een geschatte voorheffing, maar omdat deze zelden overeenkomt met het precieze bedrag dat we aan inkomstenbelasting kwijt zijn, betalen we gedurende het jaar óf te veel, óf te weinig.Wanneer je belastingaangifte verplicht moet doen:

Iedereen die een brief van de Belastingdienst krijgt is verplicht om aangifte te doen. Maar ook als je geen brief hebt gekregen, moet je soms aangifte doen. Als je weet dat je belasting bij moet gaan betalen, ook al heb je geen brief gekregen, moet je alsnog aangifte doen. Je kunt in de meeste gevallen beter het zekere voor het onzekere nemen: de boetes voor te laat of geen belastingaangifte doen terwijl je wel verplicht bent kunnen hoog oplopen!

Wanneer je geen aangifte hoeft te doen:

Heb je geen brief van de Belastingdienst ontvangen, en weet je dat je minder dan 46€ bij moet betalen op de aangifte, dan hoef je geen aangifte te doen. Het is in bijna elk geval slim om toch even te checken hoe het zit met je persoonlijke belastingaangifte. Dit kan tegenwoordig snel en gemakkelijk met de app. Wie weet krijg je wel onverwacht geld terug!


1 Trackback / Pingback

  1. Uitstel aanvragen belastingaangifte 2018 | Belasting.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.