Zoeken binnen deze site

nov
2010
6

Inkomensafhankelijke zorgpremie?

verhoging zorgpremie

De zorgpremie moet inkomensafhankelijk worden gemaakt, daar pleit Roger van Boxtel, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Mensis voor. Hij vindt dat de zorglasten beter moeten worden verdeeld. Lage inkomens worden te zwaar getroffen door de snel stijgende kosten van de zorg. Zijn voorstel om de premiegrondslag te verbreden zal ervoor zorgen dat hogere inkomens meer moeten betalen.

Derde belastingschijf

Van Boxtel wil voortaan de premies ook aan het inkomen van de derde belastingschijf koppelen. Daardoor gaan mensen met hogere inkomens meer zorgpremie betalen. Nu wordt dit alleen op basis van de eerste twee belastingschijven bepaald.

Btw schadelijke producten

Deze maatregel zou bedrijven dwingen hun werknemers een hogere vergoeding te geven. Werknemers moeten vervolgens zelf over die vergoeding meer belasting betalen. Het voorstel van de Menzis-bestuurder is om ter compensatie de btw te verhogen op producten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarmee zou de premiedruk voor werkgevers en werknemers lager worden.

52 reacties op “Inkomensafhankelijke zorgpremie?”

 1. Helemaal mee eens. Met dit soort maatregelen profiteren tenminste de mensen die het wat minder hebben. Dankzij een inkomensafhankelijke zorgpremie profiteren de rijke eens een keer niet. Ze hebben al zoveel belasting voordelen op het moment.

 2. Helemaal NIET mee eens. In de gezondheid mag geen financiële verdeling gemaakt worden. Er moet gekeken worden of men verstandig en gezond leeft en op basis hiervan moet er maar een premie worden ingesteld. Laten ze dit maar eens in kaart brengen dan alles maar gemakshalve op de hogere inkomens af te schuiven. Als je wilt bezuinigen, haal dan de kinderbijslag bij de hogere inkomens weg. Dit is iets wat de lagere inkomens wel echt nodig hebben.

 3. Helemaal mee eens. Inkomensafhankelijk maken dat is gelijk delen. En wat is gezond leven, wat voor de ene gozond is wil niet zeggen dat het voor ieder gezond is.En de meeste ongezonde mensen hebben hier niet voor gekozen.

 4. Eens. Als er inkomenspolitiek bedreven wordt, dan via de belastingschijven en niet via allerlei gekke extra premies of tegemoetkomingen.

 5. Niet mee eens. Mensen met een hoger inkomen betalen al zoveel meer aan zorgkosten via andere wegen. Dat is niet erg, maar het houdt een keer op. Houd het overzichtelijk.

  En zorgpremies op basis van ‘levensstijl’ is niet alleen ondoenlijk maar ook pricipieel een slecht idee. Want wat gezond is, is niet lang niet altijd goedkoper voor de gezondheidszorg. Zo is sporten over het algemeen goed voor de gezondheid, maar leidt het tot gigantische financiële schade (blessures).

 6. mee eens de zorg verzekering was in de eerst instantie opgezet voor de lager loon klasse dit moet terug komen

 7. het ziekenfonds is voor veel mensen zo als ik, teduur,en voor mijn komt een moment dat ik dat niet meer kan betalen, wij zijn beiden chronischziek ik al zin’s mijn jeugd diabetes-astma-neuropatie-hart-spierziekte, voor alles medicijnen op dokters.mijn echtgenote hartziekte-astma-erntigebotziekte-darmstelsel is vrijwel verwijderd-oog/neus/oor/keel problemen, daar heb ze medisijnen voor en natuurlijk de dokters!!. neem je basis verzekering en je aanvullende verzekering, en dan natuurlijk je eigen bijdrage, dan ben ik in februari al meer dan 500 euro kwijt, en in maart ook meer dan 500 euro ik heb alleen aow, onze toe komst ziet er slecht uit

 8. niet mee eens.

  zorg moet niet inkomensafhankelijk zijn en voor iedereen toegangelijk zijn rijk en arm.
  de regering moet zorgen dat de ziekenhuizen de budgetten niet overschrijden en de salarissen van de specialisten niet enorm stijgen de komende jaren .

 9. Het lijkt wel of iedereen dement is geworden in Nederland.
  Er is nl. al een inkomens afhankelijke bijdrage over het inkomen.

  Mensen die een baan hebben krijgen via een vergoeding van de werkgever hiervoor een compensatie.

  Niet werkende en mensen met een pensioen genieten deze compensatie niet.

  Bovendien is deze bijdrage ook al stiekum door de regering verhoogt.

 10. jongens war denken jullie nou die mensen geven toch niks om ons
  het gaat er om dat die amtenaren zijn zakken kunne vulen
  de gewone mens teld hier in nederland niet meer mee .
  ala er maar geld binne komt voor die manne en die in dehaag het zelfde
  die verdiene toch genoeg
  die gaan niet met 2500 euro naar hius
  en de norm van balkeeinde hoor je nou toch ook niet meer corupt in nederland is het wel

 11. Meer vreemd vind ik dat men met berekenen van toeslagen 2x in jaren terug gaat! Een persoonlijke situatie verandert waardoor veel mensen in problemen raken. Ik ben het er heel erg mee eens dat ook hier naar het inkomen gekeken gaat worden. Mensen met geld zitten vooraan op de eerste rij! Voor alle voorzieningen, hulpmidelen, zorg kijkt men ook naar het inkomen! Eigenlijk ben ik voor afschaf van EIGEN bijdrage in het algemeen. Sedert deze in getreden is kunnen heel veel mensen niet meer in aanmerking komen voor voorzieningen.
  De nood is zeer hoog.

 12. De eerste stap wat we moeten doen zijn de mensen die nu niets betalen, zorgen dat ze die aanpakken, naar schattting 250000 mensen..
  Als ik dat zou doen, en dat is bij de meeste zo wordt er loonbeslag gelegd, hoe is dat nu mogelijk allemaal.

 13. Omdat de sterkste schouders altijd overal de zwaarste lasten moeten dragen, houden ze uiteindelijk het minste over. Iemand die in de bijstand zit en overal toeslagen voor krijgt en kwijtschelding van belastingen e.d., lacht iedereen uit en komt niets te kort . . .

 14. De een zegt dit, de ander zegt dat. Generalisaties vliegen over en weer. Bijvoorbeeld de laatste, die Jojo. Jij denkt echt dat veel mensen voor hun lol in de bijstand zitten? En dan heb je er eens eentje gezien die er misbruik van maakt, en dan is iedereen gelijk fout? Ik zit in de Ziektewet momenteel, omdat ik laatste half jaar ziekenhuis in, ziekenhuis uit, ben geweest. En ik ben 47, en moet maar afwachten of er straks nog een baantje voor me is. Denk je echt dat ik mij erop verheug straks mijn handen op te moeten houden? Schei toch effe uit, zeg! Elke euro moeten omdraaien en net zoveel gemeentelijke belastingen te moeten betalen als die rijke stinkerd verderop die meer dan een ton per jaar verdient. Of net zoveel zorgpremie per maand moet voorschieten? Of 170 eigen risico moeten betalen, net zoveel als die rijke medemens, die het wel 10 keer kan betalen?
  En iedereen weet het echt altijd beter dan de ander! Iedereen is de weg kwijt in dit land, is half neurotisch, schizofreen, of leeft in waanbeelden. Dat is de realiteit! En verder word ik er doodziek van dat iedereen het altijd beter weet dan de ander. Gadverdamme! Kijk de Balk in je eigen oog, dan naar de splinter van een ander.

 15. Mee eens.
  Deze hele regeling met de verplichte ziektenkosten verzekering, zou zijn opgezet met de gedachte dat het voor iedereen betaalbaar zou moeten zijn.

  Sindsdien gaan de premies elk jaar omhoog, wordt de eigen bijdrage hoger en wordt er steeds minder vergoed in het basispakket.

  Mensen met een chronische aandoening moeten vaak zelf een deel van hun noodzakelijke medicatie betalen.
  Ok, dat is dan weer aftrekbaar van de belasting, maar je moet het wel eerst zelf ophoesten.

  Ik betaal van mijn bijstandsuitkering zo’n 600 euro per jaar zelf, inclusief de eigen bijdrage.
  Ik moet verplicht aanvullende pakketten nemen en krijg daar steeds minder voor.

  Dat wijzigt niet, dus ja…de premie en eigen bijdrage moet inkomens afhankelijk zijn.

  Of een ander systeem.
  Iedereen dezelfde premie, maar weer vrijstellingen op medicijnen en hulpmiddelen voor de chronisch zieken en gehandicapten.

  De eigen bijdrage zou dan inkomens afhankelijk moeten zijn. Met een minimum van 50 euro voor minimum inkomen, 200 euro voor modale inkomens en een maximum van 500 euro voor boven-modaal inkomen

 16. waarom ook geen inkomstenafhankelijke
  hondenbelasting? en inkomstenafhankelijke motorrijtuigenbelasting? inkomstenafhankelijke accijns?

 17. Waarom helemaal geen belasting meer!!!!

 18. Ik zou alleen graag weten waar alles 30 jaar geleden van betaald werd. We betaalden toen 25 gulden per maand voor het ziekenfonds voor een gezin en geen cent meer. Je kon naar alle dokters en lag je in het ziekenhuis dan was dat geen 1-2 of 3 dagen maar voor een blindedarm lag je gewoon 7 dagen en vaak tenminste 10 dagen. toen moesten medicijnen en dokters toch ook betaald worden. of ben ik nu gek.
  Ik begrijp best dat de tijden anders zijn en alles duurder en de lonen hoger maar dit is niet meer normaal.

 19. ik ben het helemaal met carla eens, het loopt de spuigaten uit
  alles wordt veel duurder de gewone mens kan het bijna allemaal niet meer betalen, en dat is allemaal sinds de euro van kracht is

 20. Het komt er dus binnenkort op neer dat ik beter kan stoppen met werken omdat ik dan met alles wat ik niet hoef te betalen en terugkrijg in toeslagen e.d net zo veel in de maand te besteden heb (of misschien nog meer) als dat ik zou blijven werken. Top! dan ga ik lekker thuis zitten bij de kids en niets doen. (misschien een beetje hobbyen). Kunnen er weer een boel mensen die noodgedwongen thuis zitten aan de slag “Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid”. Misschien hadden ze dit ver van te voren kunnen voorzien dan had dit een hoop kosten en moeite in opleiding, scholingen gescheeld huishoudelijk en thuis verzorgend nederland aan het werk te krijgen om vervolgens in te zien dat we nu eigenlijk weer terug naar af moeten omdat het niet heeft gewerkt. Wie zijn billen brand moet op de blaren zitten. Helaas geldt dit niet voor de mensen die hierin de beslissingen hebben genomen maar voor ons burgers die als pingpongballetjes van hot naar her worden geschoten en alle klappen mogen opvangen. BAH! Worden gestraft en meer te moeten betalen omdat je inzet in de maatschappij en economie door een betalende baan te onderhouden fair? hmm nee niet echt.

 21. Helemaal mee eens, de hoge inkomens kunnen veel en veel meer betalen

  mensen met een laag inkomen of uitkering worden door alle maatregelen nu minstens 5x gepakt

  de regering moet eens een half jaar van een bijstands uitkering gaan leven dan piepen ze wel anders

 22. Al die onzin die wordt uitgekraamd over de sterkste schouders die de zwaarste lasten moeten dragen. Ik word hier zo langzamerhand echt niet goed van! Ik en mijn vrouw lopen al krom van de druk die op ons is gelegd. Ik heb al 74 verschillende belastingen die inkomensafhankelijk zijn. Neem als voorbeeld maar eens de ziektekostenverzekering. Óók inkomensafhankelijk. Wij betalen nu rond de € 4000.00 per jaar aan ziektekosten premies. Daarkomen nog eens de verplichte inkomensafhankelijke toeslag van (2012) € 250.00 (2011 = € 2200.) Ooit begonnen in 2006 o.i.d. met € 1900.00 per jaar. De instanties houden per jaar € 4500.00 verplicht in. Op het verschil van € 2000.00 kan ik vervolgens nog eens 12 maanden wachten terwijl ik dat geld écht wel kan gebruiken voor mijn ziektekostenpremies die ook in 2012 omhoogg gaan. Hoe zo solidariteit. Ik loop krom van de solidariteit.Als je wat van zegt wordt je met “pek en veren het dorp uitgejaagd” Het moet eens ophouden, al die loze kreten van de have nots tegen de haves..Ik voel me oneerlijk behandeld.Dat mag ook wel eens gezegd worden.

 23. Hopen dat ik maar gezond blijft. Schandalig dat ook hier verschil in wordt gemaakt tussen arm en rijk.

  Iedereen heeft volgens mij recht op de zelfde zorg of je nu veel of weinig geld hebt, mens blijft mens.

  Gister een programma hierover gekeken, de tranen stonden in mijn ogen. Zonder boe of ba, vinden die rijkere dat ze meer rechten hebben dan de minder rijkere. Een woord GATVERDAMME

 24. Laten we eerst eens kijken waar al dat geld dat burgers nu betalen aan besteed wordt. Waarom gaan we er ‘klakkeloos’ van uit dat er alsmaar meer betaald moet worden ?

 25. Niet mee eens,
  vooral de middeninkomens betalen al overal het meeste voor! Krijgen zoals de lagere inkomens geen subsidies en extra voordeeltjes zoals huursubsidie, zorgtoeslag, kinderbijslag etc.etc.

 26. niet mee eens.

  Eerst laten ze je 10 jaar studeren(op een houtje bijten) heb je eindelijk een baan waarmee je iets meer verdiend dan anderen, pakken ze je het extra weer af door hogere inkomens meer te belasten. Had je net zo goed vanaf je 16 kunnen gaan werken en had je de eerste 10 jaar niet op een houtje hoefen te bijten.

 27. Niet meer dan normaal. Eigen bijdrage verhoogd met € 50. Terwijl een hoop mensen al problemen hadden met die €170 van dit jaar. Mensen met een bruto inkomen van €40.000 merken het niet eens. Het aantal mensen dat onverzekerd rondloopt gaat de pan uitrijzen. Evenzo met de belasting inkomens boven de € 80.000 belasten met 70%. Ik kan me nog wel herinneren dat dat vroeger normaal was. Maar toen zijn ze het gaan verlagen uit angst voor vlucht naar het buitenland. In deze Big Brother maatschappij is dat toch niet meer mogelijk (de Sahel misschien nog).

 28. gewoon terug naar ziekenfonds en particuliere verzekering…..

 29. en onverzkerd rondlopen kost je nog meer geld…..fikse boetes staan er op…..hoe help je mensen nog meer in de problemen.
  Zelfsw bevolkings onderzoeken vallen onder het eigen risico…..BELACHELIJK HET HELE SHIT ZORG-SYSTEEM HIER

 30. Ik ben het er mee eens dat je naar de inkomens moet gaan kijken.
  Ons sociale zorgstelsel wordt geprezen door veel andere landen en we mogen er ook trots op zijn. Alleen door sociaal te blijven kunnen we zo doorgaan.
  Dus gewoon een % afdragen van het (gezins-) inkomen boven een bepaalde drempel, met een maximum, en ook rekening houden met het totaal aantal personen dat van dat inkomen moet rondkomen.
  En dat alleen voor de basisverzekering.
  Dan hoeven de laagste inkomens zeer weinig tot niets te betalen.
  Bijverzekeren moet je dan wel op eigen kosten doen.
  Orthodontie (tenzij er psychologische noodzaak is), IVF en andere “luxe-problemen” mogen wel uit de basisverzekering.

 31. Wat mij stoort is dat kinderen tot 18 jaar gratis zijn meeverzekerd. Waarom ook dit niet inkomensafhankelijk? Belachelijk dat de lage inkomens meebetalen aan de zorgkosten voor de minderjarige kinderen van de grootverdieners.

 32. Waar ik mij aan erger, ik werk 40 uur ben 53 jarige hartpatient voor een hongerloon ik ben alleenstaand hou 1300 netto over.
  Mijn huur 600 euro
  ketelhuur 50 euro
  ziekenfonds 130 euro
  gas en licht 150 euro
  auto belasting 22 euro
  verzekering 18 euro
  tv =internet 35 euro
  liander 32 euro
  dan praat ik nog niet over zuivering =gemeente =riool belasting
  En ik krijg geen huurtoeslag want ik had te veel verdiend iets van €600 over een jaar, met andere woorden ik werk teveel.En word hiervoor gestraft anders had ik 200 per mnd terug gekregen. zo kom je steeds verder in de problemen.En nee ik krijg geen woning voor socialehuur want heb gewerkt in andere gemeente daar kon ik baan krijgen nu moet ik overnieuw beginnen. Dank u stelletje slimmers in den Haag

 33. waarom moeten ze zo veel belastingen innen verdeel het over 20 jaar , kreer een buffer voor de mensen met die buffer gaan de mensen weer lekker kopen zo hou je de balans in het leven en de economie, en niet naar de amerikkaanse systeem mee gaan met de managers cultuur zonder kennis economie van de socialle medemens

 34. het hele belasting en premiebeleid is er op gericht om de rijken steeds rijker te doen worden en de armen nog armer.Dit gebeurt bewust door de beleidsmakers.Je moet de dames en heren beleidsmakers maar eens horen redeneren in de achterkamertjes.

 35. ik vind het verschikkelijk oneerlijk zo als ze de minderen pakken

 36. ben er helemaal mee eens dat de mensen die het minder hebben ook eens een voordeel mogen hebben zouden de ministers ook inleveren nou ik denk het niet.

 37. Een inkomensafhankelijk premie is een zeer onbeschofte maatregel die uiteindelijk niet het onderliggende probleem aanpakt . Het probleem ligt bij de inefficiënte en geldverslindende instituten die geen vat kunnen of willen hebben op de veel te hoge uitgaven in de gezondheidszorg. Men wil meer geld binnenhalen voor minder zorg en tracht dit op deze wijze te kunnen voortzetten. Daar komt nog eens bij dat men verplicht is deze premie, of men wil of niet, te betalen. Premies verhogen is voor lage en hoge inkomens even slecht en zorgt ervoor dat er totaal niets verandert, problemen die niet worden aangepakt schuift men op deze manier voor zich uit en veroorzaken later alleen maar meer verhogingen voor zowel lage en hoge inkomens. Het inkomensafhankelijk maken is niets anders dan een ordinaire, maar vooral tijdelijke oplossing.

 38. Start met het inhouden van de basis premies op de salaris of uitkeringsspecificatie, wanbetaling is dan uitgesloten. Veel werkgevers zullen dan de keus maken om in het belang van het bedrijf de aanvullende verzekering voor hun rekening te nemen omdat daardoor de werknemer meer aanspraak kan maken op benodigde zorg en derhalve minder uren per jaar ziek zal zijn of in ieder geval minder lang of frequent. Plaats een chip in de zorgpas die bij elke handeling registreerd waar of welke vorm van zorg is genoten en de fraude door zorgverleners zal verdwijnen, uiteindelijk zullen dan de premies zelfs lager kunnen gaan uitvallen. De hoogste inkomens betalen al de meeste belasting en de laagste worden gecompenseerd in de vorm van een toeslag, niets meer aan veranderen lijkt mij zo. Wel moeten mensen die aantoonbaar chronisch ziek zijn gebruik kunnen maken van de zorg zonder daardoor steeds verder in te teren, het is per saldo niet hun keus geweest en de mogelijkheden hier zelf iets in te veranderen ontbreekt vaak. Een aparte benadering van deze groep lijkt dan ook wenselijk.

 39. Stukje uit mijn brief aan minister Schipper:
  Sinds de afschaffing van het particuliere en het ziekenfonds verzekerd zijn is eigenlijk het gedonder begonnen, te samen met de privatisering (nog zo iets!). Het kon niet snel genoeg gaan. Iedereen ongeacht inkomen was opeens verplicht verzekerd..ik krab me nog eens even op mijn hoofd en denk eens even na, waar was dat ook weer goed voor? Ik heb de ziekenfonds premie zien stijgen van 3,75 per maand in guldens naar nu over de 200 euro dat is +/- 440 gulden per maand + een eigen bijdrage van nu nog 220 euro dat is +/- 484 gulden per jaar. De ziekenfondswet zoals wij die kenden (opgezet door boeren en arbeiders) werkte tot ieders tevredenheid, 63% was ziekenfonds verzekerd, 37% was particulier verzekerd.
  U raad het al, het is juist de laatste groep (de particulier verzekerden, de rijkeren) die hier als enige flink van hebben geprofiteerd, zij hebben hun ziektekosten flink zien dalen. Terwijl het “voetvolk”, ( de arbeiders) hun ziektekostenkosten flink hebben zien stijgen!!
  Noemt men dat solidariteit, eerder andersom, maar ik kan er zo snel geen passend woord voor bedenken.

 40. HET ALLEBESTE VOOR IEDEREEN

 41. helaas mensen het is niet meer terug te draaien. Onrealistische lieden, die niet weten wat er onder het volk leeft bedenken een eigen idiote bijdrage waarmee ze willen opvallen. Dat strekt zich uit van spitsstroken tot zorgverzekering. Of het onnozele vrijlaten van de tarieven voor tandartsen. Ik was zelf een paramedicus in het vrije beroep.

 42. Als ik alle reacties zo lees dan verbaasd het mij het meest dat de verandering die in 2006 is doorgevoerd niet heeft geleid tot het beoogde doel.
  Maar nog gekker is dat we het zo gemakkelijk hebben laten gebeuren. Het privatiseren daar heb ik tot op heden nog geen echt voordeel van gezien. Kiezen waar je wilt worden behandeld is een mooie uitspraak. Maar louter theoretisch. In de praktijk wil je toch alleen maar zo snel mogelijk en zo dicht mogelijk bij huis behandeld worden. Niet als je in Maasticht woont en in Groningen behandeld worden.Je auto repareer je toch ook niet in Groningen als je in Maasticht woont???
  Die vrije markt gedachte in de gezondheid zorg heeft mij daarom al ziek gemaakt. Als burger mag je er toch vanuit gaan dat iedere dokter of zieken huis dat voor heeft wat een patient toekomt. Zo snel als mogelijk gezond worden. Gezondheid zorg voor een ieder en zo dicht mogelijk bij huis.
  Daarom begrijp ik het artikel Stukje uit mijn brief aan minister Schipper:
  Zo goed.Gezondheid mag geen produkt zijn. Ronald okt 2012

 43. Heeft u ooit gehoord van de uitdrukking “je krijgt wat je verdient”, dat begint in Nederland steeds minder het geval te worden. Tegenwoordig mogen de sterkste schouders zoveel lasten dragen dat ze uiteindelijk zullen bezwijken, en dan moeten de zwakkelingen wat gaan sjouwen. Kortom wanneer men de rijken, die er hard en eerlijk voor werken, nog meer belast, deze rijken wel naar een ander land gaan. Volgens de meesten op dit forum moet hard werken niet meer beloond worden, of klinkt dat dan toch een beetje raar?

 44. premies verhogen is de makkelijkste weg, en dat hebben Rutte en co graag.

  Beleid maken?
  Ben je gek?
  Harken!!

 45. beste bijker,

  Harken doe je in de tuin, niet op het web. ik snap uw ook criteria niet precies, kap gewoon. U veroorzaakt verwarring, dit is niet bedoelt voor mensen zoals jij. ga weg.

  mvg. Leodius Leonardus Klitorius Kleene

 46. de zorg premie moet afhankelijk worden van hoeveel je dagelijks schijt op het toilet. Cas van der Knaap voeg toe op facebook.

 47. Belasting naar draagkracht lijkt mij een uitgangspunt van rechtvaardige belastingheffing, want uiting van solidariteit. De onderliggende vragen zijn dan: willen we solidair zijn, met wie en in welke mate. Wat rekenen we tot naar draagkracht te heffen belasting. Waarom bijvoorbeeld zorgpremie wel, en onroerend goed belasting, energiebelasting en houderschapsbelasting niet. Hebben we eigenlijk niet al een inkomensafhankelijke zorgpremie, omdat we een zorgtoeslag kennen. En wat bepaalt de draagkracht. Inkomen per huishouden of inkomen per individu. Impliciet wordt nu steeds uitgegaan van inkomen per individu, anders dan bij de sociale zekerheid, waar naar het huishouden wordt gekeken. En hoe wordt dan aangekeken tegen het gegeven dat huishoudens met twee inkomens relatief weinig belasting betalen t.o.v. een huishouden met één inkomen van dezelfde bruto omvang? Dan rijst ook de vraag naar de technische varianten. Worden lage inkomens gecompenseerd door bijv inkomensafhankelijke zorgpremies, of door een zorgtoeslag, zoals nu het geval is.
  Het lijkt mij al met al een gecompliceerde discussie tegen de achtergrond van een belastingstelsel, waarin tal van politieke prioriteiten een plekje hebben gekregen. Vraagt dit niet om een fundamentele herbezinning op uitgangspunten, principes en techniek?

 48. beste lotgenoten jullie missen de oorzaak van het hele gebeuren .namelijk dat de banken zgn geld uit het niets creeren en dat het een nfiat valuta betreft .plus het feit dat we lenen van de centralebanken die gewoon aandeelhouders hebben die ook nog eens geheim zijn en het uit lucht creeren .verander dat eerst en breek de macht van de coorperaties.onderwijs uzelf eerst anders verandert er toch niets mvgr een wakker geworden mens

 49. mijn rekenen bummer is. Nl 68 ingb0682802166
  Sofi N 437290621

 50. helemaal mee eens dan krijgen de mensen met alleen AOW ook iets meer te besteden .

 51. helemaal mee eens

  de grootverdieners moeten meer betalen en die kunnen het ook betalen

 52. Wij hebben helaas geen resultaten gevonden voor deze functie. Dat is een van het grote probleem dat ik altijd vind hier in de website mij excuses exclusief voor alle medewerkers van Internet het is sowieso een crisis en dat niemand tot nu kan het best doen. Mvg

Geef een reactie